Autor: V. Runjić
Objavljeno: .
Ažurirano: 14. ožujka 2024.

Muzej hrvatskog vatrogastva, specijalizirani tehnički muzej koji prikazuje tehnički razvoj opreme i napredovanje vatrogasne organizacije, osnovan 1994. u Varaždinu. Djeluje u sastavu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vatrogasna štrcaljka vožnjača A. Sammassa, Ljubljana, kraj XIX. st.

Članovi Prvoga hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, prvoga dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) u Hrvatskoj (osnovanoga 1864), od početka djelovanja prikupljali su građu vezanu uz varaždinsko i hrvatsko vatrogastvo. Građu su 1966. izložili u Arhivsko-muzejskoj zbirci u sklopu vatrogasnoga doma u Varaždinu. Rastom građe, a u povodu 130. obljetnice osnutka Zbora, u Varaždinu je 1994. osnovan Muzej hrvatskoga vatrogastva, kojega je prvi voditelj bio umirovljeni vatrogasac Đuro Čovran. Muzej je smješten u novoizgrađenu zgradu kraj DVD-a Varaždin, gdje je bilo izloženo oko 700 predmeta iz vatrogasne povijesti varaždinskoga kraja. Daljnjim rastom fundusa, brigu o Muzeju je uz DVD Varaždin preuzela Hrvatska vatrogasna zajednica (utemeljena 1876. kao Hrvatsko-slavonska vatrogasna zajednica), a 2014. otvorena je obnovljena muzejska zgrada s djelomično izmijenjenim stalnim postavom. Novi postav osmislili su muzealci Miroslav Klem i Vedran Runjić.

Danas je u muzejskom fundusu oko 1200 predmeta, od čega ih je u stalnom postavu izloženo 350. Muzejska građa predstavljena je u nekoliko cjelina posvećenih Prvomu hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom zboru u Varaždinu, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici te razvoju vatrogastva na prostoru Hrvatske od polovice XIX. st. do danas. Od vatrogasne tehnike, prikupljene su ručne štrcaljke, štrcaljke na konjskoj zapregi, motorne pumpe, osobna zaštitna oprema, mlaznice i ostala oprema, a posebno se ističe parna vatrogasna štrcaljka DVD-a Cvetković iz 1903. Građa obuhvaća medalje i značke, dokumente, fotografije, vatrogasnu literaturu, vatrogasne kacige te osobne predmete organizatora vatrogasne službe → Mirka Kolarića, a muzejska čitaonica sadržava oko 400 djela, većinom monografija vatrogasnih društava i vatrogasne literature.


Ostali podatci
Što pročitati?

V. Biserka: Kolijevka hrvatskog vatrogastva 1864. – 2004. Varaždin, 2004.

Mrežne poveznice
Muzej hrvatskog vatrogastva
Postav Muzeja hrvatskog vatrogastva

Specijalizirani tehnički muzej koji prikazuje tehnički razvoj opreme i napredovanje vatrogasne organizacije, osnovan 1994. u Varaždinu.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Varaždin
Godina osnutka
1994.
Povezane osobe

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje