Objavljeno: .
Ažurirano: 14. lipnja 2022.

PIK Vinkovci plus d. o. o., poduzeće za proizvodnju ratarskih i povrtlarskih kultura, preradbu, sušenje i skladištenje žitarica i uljarica, doradbu sjemenskoga materijala, proizvodnju industrijskoga bilja, skladištenje, preradbu i pakiranje voća i povrća te stočarsku proizvodnju sa sjedištem u Vinkovcima, osnovano 1962. kao Poljoprivredno-industrijski kombinat Vinkovci (PIK Vinkovci).

Do kraja iste godine pripojeni su mu Poljoprivredno dobro Vinkovci, Poljoprivredno dobro Poljoprivredne škole Vinkovci, Opća poljoprivredna zadruga (OPZ) Vinkovci, OPZ Markušica, OPZ Gaboš i Mlinsko-pilansko poduzeće Stari Mikanovci. U organizacijskim su promjenama 1962–68. kombinatu pripojena i druga poduzeća; tijekom vremena su se unutar kombinata osnivali novi radni pogoni i jedinice, a neki su ugašeni. Vrhunac poslovanja bio je u razdoblju od 1977. do 1987. kada je započela i reorganizacija koja je kombinatu trebala omogućiti još uspješnije poslovanje. Godine 1989. RO Prehrambena industrija koja je dotad djelovala u sastavu poduzeća djelomično je pripojena poduzeću Silos-Mlinovi. To je poduzeće 1994. postalo dioničko društvo, a iste godine kupio ga je koncern Agrokor. Od 2000. nosilo je naziv PIK Vinkovci d. d. Nakon 2000. pripojeno mu je više dioničkih društava koja su nekada bila dio Poljoprivredno-industrijskog kombinata Vinkovci (SRC, Šumica Poljoprivreda, Dvoranci Poljoprivreda, Banovci Poljoprivreda, Sopot Poljoprivreda, Sjeme Slavonija, Ervenica, Lipovac, Krma). Od 2019. poduzeće posluje u sastavu Fortenova grupe, pod nazivom PIK Vinkovci plus d. o. o.

Poduzeće danas obrađuje oko 6000 ha poljoprivrednoga zemljišta. Na 4400 ha uzgaja ratarske kulture poput pšenice, ozimog ječma, suncokreta, soje, šećerne repe i kukuruza, koji se prerađuje u stočnu hranu za prehranu stoke na farmama Fortenova grupe; na oko 1500 ha zemljišta uzgajaju se povrtlarske kulture poput luka, krumpira, mrkve, brokule, cvjetače, kupusa, peršina, češnjaka, lubenice i graška. Uz povrtlarsku proizvodnju u Lipovcu je organizirana i preradba povrća te skladišni prostor s hladnjačom i pakirnica (kapaciteta 100 t na dan). Povrtlarske se kulture proizvode i u Sv. Filipu i Jakovu. Poduzeće ima otkupne centre u Polači, Kaštelima, Vinkovcima i Lipovcu. Preradba povrća i voća uključuje guljenje, sjeckanje, blanširanje i brzo smrzavanje (smrznuti se proizvodi pakiraju prema vrsti ili kao mješavina). Primarna stočarska proizvodnja odvija se na tri reprodukcijske svinjogojske farme (Andrijaševci 1, Andrijaševci 2 i Čeretinci) te na farmi za tov junadi (Zvirinac). PIK Vinkovci među najvećim je poduzećima u Hrvatskoj prema skladišnim kapacitetima (86 800 t) te kapacitetima za prijam robe u silose i sušenje.


Ostali podatci
Što pročitati?

PIK Vinkovci, list radnog kolektiva Poljoprivredno industrijskog kombinata, 95(270), 30. XII. 1982. str. 1., 105(280), 25. XII. 1987. str. 1., 111(286), 5. VI. 1989. str. 1–3.

Mrežne poveznice
PIK Vinkovci plus d. o. o.
Poduzeće za proizvodnju ratarskih i povrtlarskih kultura, trgovinu, sušenje i skladištenje žitarica i uljarica.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Vinkovci
Godina osnutka
1962.
Prijašnji nazivi

Poljoprivredno-industrijski Kombinat Vinkovci (1962-89)

Silos-Mlinovi (1989-94)

PIK Vinkovci (1994-2019)

PIK Vinkovci plus (od 2019)


Kategorije i područja