Objavljeno: .
Ažurirano: 28. lipnja 2022.

Regeneracija d. o. o., poduzeće za proizvodnju netkanih tekstila sa sjedištem u Zaboku. Osnovano je 1954. kao novi pogon u sastavu → Zagorske industrije vunenih tkanina (ZIVT) pod nazivom Razvrstaona tekstilnih sirovina i otpadaka Zabok, a zapošljavalo je 245 radnika. Godinu nakon osnutka pogon se odvojio i nastavio djelovati kao samostalno poduzeće Regeneracija, prva jugoslavenska industrija netkanih tekstila. Registrirana djelatnost bila je nabava, razvrstavanje, preradba i prodaja tekstilnih sirovina i krpa i ostalih industrijskih otpadaka. Dio obradbe tekstilnoga otpada obavljao se i u kućnoj djelatnosti u obližnjim naseljima.

Prvi stroj za trganje krpa iz 1954.

Stroj za recikliranje Wolter iz 1954.

Godine 1963. poduzeće je počelo izvoziti svoje proizvode. Sa značajnijom proizvodnjom krenulo je 1964., nudeći širok asortiman netkanih proizvoda za konfekciju (podstave, međupodstave, vatelini, pojačanja, punila i dr.), a sudjelovalo je i u programu proizvodnje tople vojne odjeće i vreća za spavanje. Za industriju namještaja i tapetarsku industriju proizvodilo je punila za tapeciranje, obloge za opruge i podloške te razne filčeve, izolacijske i separacijske materijale za primjenu u građevinarstvu. Bilo je prvo i jedino jugoslavensko poduzeće netkanoga proizvoda flizelina poznatoga pod tržišnim imenom retex, proizvodnja kojega je pokrenuta u suradnji sa zagrebačkim vanjskotrgovinskim poduzećem Textil import-export. Proizvodi tog asortimana imali su primjenu u području kućanskoga tekstila (stolno rublje, pregače, zavjese, tapete, filtar-vrećice za čaj, podlošci i sl.) te u medicinskom tekstilu (podloge za komprese i plahte, plahte za jednokratnu uporabu, tekstil za proizvodnju flastera). Izvrsni poslovni rezultati ostvareni tom proizvodnjom omogućili su modernizaciju poduzeća koja se očitovala u povećanju broja zaposlenih, ulaganju u nove strojeve, proizvodne hale i skladišta.

Godine 1970. Regeneracija je potpisala ugovor s njemačkim poduzećem Helsa o zajedničkom ulaganju u pogon proizvodnje naramenica za domaću industriju konfekcije. Za tu je proizvodnju 1986. preuzela poduzeće Inkolon iz Mladenovca u Srbiji, te 1988. pokrenula pogon Tena u Tesliću u BiH. U nabavi sirovina poduzeće je bilo usmjereno na domaće proizvođače (90%), a uvozile su se samo nužne kemikalije. Proizvedenim netkanim tekstilom koristila se domaća konfekcijska, obućarska, gumarska i automobilska industrija te industrija namještaja. Sredinom 1980-ih Regeneraciji je bila priključena tvornica prostirača i tapiserija Zivteks, osnovana 1967., također u okviru ZIVT-a. Preuzevši proizvodni program Zivteksa, u njegovu je okviru poduzeće surađivalo s priznatim umjetnicima (Jagoda Buić, Ferdinand Kulmer, Ivan Lacković Croata, Lujo Lozica, Edo Murtić, Frane Paro, Dimitrije Popović, Ivan Rabuzin i dr.) po čijim su se nacrtima izrađivali prostirači i tapiserije namijenjene interijerima hotela i javnih zgrada. Za iračkoga naručitelja ondje je izrađena tapiserija naziva Povijest Iraka površine 1242 m2 (u Guinnessovu knjigu rekorda ušla 1987. kao najveća na svijetu). Broj zaposlenih u Regeneraciji bio je u stalnom porastu, a 1988. dosegnuo je više od 1400 radnika. Te je godine pušteno u pogon i postrojenje za spaljivanje smeća, izgrađena je plinska postaja, te su otvorene trgovine u Zaboku, Zagrebu i Ljubljani.

Sustav poslovanja organiziran u OOUR-e tijekom 1980-ih promijenjen je 1990., kada je Regeneracija nastavila djelovati kao društveno poduzeće. Nakon kriznoga razdoblja početkom 1990-ih, nelikvidnosti i otpuštanja dijela zaposlenih, poduzeće je privatizirano, a dioničari su postali zaposlenici te partneri iz Njemačke. Godine 2014. iz pogona Zivtex za proizvodnju prostirača i tapiserija osnovano je samostalno poduzeće Regalerija d. o. o., koje u dizajniranju proizvoda nastavlja suradnju s mnogobrojnim domaćim i inozemnim umjetnicima i arhitektima. Danas Regeneracija zapošljava približno 150 radnika, a asortiman proizvoda sveo se uglavnom na raznovrsne filčeve iz vlakana dobivenih recikliranjem otpadnoga tekstila, koji se rabe kao zaštitni materijali pri izvođenju završnih radova u graditeljstvu.

Linija za razvlaknjivanje tekstilnog otpada

Linija za proizvodnju netkanoga tekstila

Proces izradbe ručno taftanoga tepiha, 2021.

Ostali podatci
Što pročitati?

P. Jakopec: Regeneracija. Godine napretka. Zabok, 1984.

Z–A Book. Po crvenom tepihu. Zabok, 2016., str. 155., 161.

Mrežne poveznice
Regeneracija d. o. o.

Poduzeće za proizvodnju  netkanih tekstila.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zabok
Godina osnutka
1954.
Prijašnji nazivi

Razvrstaona tekstilnih sirovina i otpadaka Zabok (1954-55)

Regeneracija (od 1955)


Kategorije i područja
Kategorija
Područje