Objavljeno: .
Ažurirano: 30. studenoga 2018.

SAS Zadar, tvornica specijalnih alatnih strojeva, osnovana 1961., koja se razvila iz tvornice šivaćih strojeva → Bagat.

U sklopu Bagata postojao je OOUR Specijalni alati i strojevi (SAS). Nakon provedenoga referenduma (na kojem je odlučeno da se neće spajati u SOUR), SAS se 1978. sa 100 zaposlenih potpuno odvojio od Bagata. Početkom 1980-ih specijalni alatni strojevi proizvodili su se u velikim serijama, a gotovo cjelokupna proizvodnja plasirala se na inozemno tržište. U to je doba poduzeće imalo 250 zaposlenih. Kadrovska politika bila je racionalna: izvan neposredne proizvodnje bilo je samo 10% zaposlenih, a potkraj 1980-ih čak 55% svih zaposlenih bili su visokoobrazovani stručnjaci. Do 1990. poduzeće je dobro poslovalo i naglo se razvijalo. Razvoj je omogućavala vlastita akumulacija koja se iz godine u godinu povećavala, pa je u tom razdoblju dovršena izgradnja novih proizvodnih pogona i prva faza njihova opremanja, a počela je izgradnja nautičkoga centra, jahti za iznajmljivanje i nove upravne zgrade. Zbog Domovinskoga rata, te su investicije realizirane samo djelomično.

Numerički upravljani rotacijski transferni stroj, SAS Zadar, 1995.

Poduzeće za proizvodnju specijalnih alatnih strojeva i brodova, ugostiteljstvo, turizam i nautički turizam SAS p. o. Zadar, u društvenom vlasništvu, registrirano je 1989. za djelatnost proizvodnje i održavanja strojeva za obradbu metala i druge usluge u strojogradnji, pomorsku brodogradnju, usluge marina u pomorskome prometu, ugostiteljstva, turizma, trgovine na veliko i malo, priređivanja i organiziranja sajmova brodova i nautike, te mjenjačkih poslova, a od 1990. i za djelatnost vanjskotrgovinska prometa. Poduzeće je bilo organizirano u četiri radne jedinice: tehnički sektor, sektor nautičkoga turizma, ekonomsko-financijski sektor i sektor općih poslova. U sklopu tehničkoga sektora bila je tvornica za proizvodnju specijalnih alatnih strojeva s relativno novim strojnim parkom od 200 strojeva i tehnički ured s više od 70 diplomiranih inženjera koji su izrađivali cjelokupnu tehničku dokumentaciju, tako da je proizvodnja bila u potpunosti tehnički i tehnološki neovisna i poduzeće se nije koristilo tuđim licencama. U sklopu sektora nautičkoga turizma bio je pogon za proizvodnju jahti s kapacitetom proizvodnje od 60 do 80 jahti na godinu, te marina s 1200 vezova, 1000 mjesta za brodove na suhom i flotom od 200 jahti za iznajmljivanje, pretežno vlastite proizvodnje. U doba donošenja odluke o pretvorbi, poduzeće je imalo 463 zaposlenika. Pretvorba poduzeća u dioničko društvo obavljena je 1993. te je od tada nosilo ime SAS – Zadar, proizvodnja specijalnih alatnih strojeva i brodova, turizam i usluge, d. d. Radi restrukturiranja i privatizacije, 2001. poduzeće je preimenovano u SAS – Zadar, turizam i usluge, d. d. U razdoblju od 1996. do 1999. SAS – Zadar osnovao je pet društava, tri društva s ograničenom odgovornošću: SAS Charter, SAS Andis Charter i SAS Strojogradnja, te dva dionička društva: SAS HSTEC i SAS Vektor.

SAS Strojogradnja d. o. o. osnovana je 1999., a od 2001. članica je slovenske RIKO grupe. Proizvodni program poduzeća uključuje specijalne alatne strojeve, obradbene centre, fleksibilne proizvodne sustave i linije te transportnu i manipulativnu opremu. Područja primjene su visoka serijska proizvodnja u automobilskoj industriji, precizna mehanika, kućanski aparati, poljoprivredni strojevi, zrakoplovna industrija. Poduzeće posluje na njemačkom, američkom, belgijskom, kineskom, meksičkom, poljskom, rumunjskom tržištu, na tržištu zemalja bivšega SSSR-a, itd.

HSTEC p.l.c. (High speed Technique) osnovan je 1997. kao SAS HSTEC d. d. za razvoj, projektiranje i proizvodnju preciznih visokobrzinskih elektromotornih vretena, direktnih pogona i druge visokobrzinske tehnike, te za inženjering, projektiranje i automatizaciju specijalnih obradbenih strojeva i sustava, u suradnji s njemačkim poduzećem Bosch-Rexroth (tada INDRAMAT), svjetski istaknutim u proizvodnji elektromotornih pogona i sustava upravljanja. HSTEC je razvio široku paletu elektromotornih vretena i električnih pogona za direktnu primjenu na obradbenim alatnim strojevima i obradbenim jedinicama. U središtu zanimanja njegova tima stručnjaka strojarske i elektrotehničke struke jest individualizirana proizvodnja, uz usluge razvoja, projektiranja, proračuna i optimizacije, te proizvodnje i montaže komponenata obradbenih strojeva prema zahtjevima kupca. Na tržišta Europske unije i SAD-a izvozi 80–90% proizvodnje.

Visokobrzinsko motorno vreteno poduzeća HSTEC za robotsku primjenu

Visokobrzinsko motorno vreteno s linearnim motorom poduzeća HSTEC za obradbu honanjem

SAS Vektor d. d. osnovan je 1997. u svrhu obavljanja djelatnosti proizvodnje jahti i strojeva. Poduzeće je s najduljom tradicijom proizvodnje brodova od stakloplastike u RH. Prva proizvedena plovila bile su 12 metarske jedrilice. Osim proizvodnje brodova poduzeće nudi i usluge održavanja, popravka, charter managmenta te leasinga i financiranja. Od 2017. poduzeće je u stečaju.

SAS Zadar
SAS Zadar

Tvornica specijalnih alatnih strojeva, osnovana 1961., koja se razvila iz tvornice šivaćih strojeva Bagat.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zadar
Godina osnutka
1961.
Prijašnji nazivi

Bagat (1961–78)

SAS – Specijalni alati i strojevi (1978–93)

SAS – Zadar (od 1993)

Povezana poduzeća

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje