Objavljeno: .
Ažurirano: 27. studenoga 2018.

Utenzilija d. d., poduzeće za proizvodnju lanaca i transportera sa sjedištem u Zagrebu, osnovano 1947. Nastalo je iz pogona strojarskoga poduzeća → Sila, radi proizvodnje pomoćnih sredstava za tekstilnu industriju, ponajprije pletaćih igala te ostaloga metalnog pribora. Ta se proizvodnja ubrzo pokazala neisplativom te se poduzeće okrenulo proizvodnji Gallovih zglobnih lanaca. Početkom 1950-ih Utenzilija je bila jedini proizvođač Gallovih lanaca u SFRJ, a broj zaposlenih je s nekoliko desetaka u doba osnutka 1955. porastao na 264.

Utenzilija se ubrzo okrenula proširenju asortimana na automobilske filtre za ulje, podloške i sigurnosne prstenove. S novom proizvodnjom pojavili su se mnogobrojni problemi: proizvodi su bili preskupi zbog rada na starim strojevima, stvaralo se mnogo otpadaka, rad je bio spor, a krajnja kvaliteta loša. Dodatne probleme stvarala su i česta seljenja poduzeća. Godine 1968. od nekoliko privatnika Utenzilija je preuzela proizvodnju visokotlačnih čistača. Poslovanje je i dalje bilo otežano, broj radnika bio je smanjen, dok su gradske vlasti 1968. Utenziliju smatrale gotovo otpisanim poduzećem.

Do uspona u poslovanju došlo je 1970-ih, kada se poduzeće ponovno usredotočilo ponajprije na proizvodnju Gallovih lanaca. Godine 1972. potpisan je ugovor o dugoročnoj proizvodnoj i poslovno-tehničkoj suradnji s bečkim poduzećem Franz Kohmaier GmbH. Suradnja je među ostalim uključivala međusobne isporuke komponenata pogonskih, vučnih i prijenosnih galovih lanaca, te izmjenu kadrova i školovanje Utenzilijinih radnika u bečkoj tvornici. Godine 1974. uz tadašnju tvornicu u Stenjevcu započeta je gradnja novoga pogona u Klinča Selu kraj Jastrebarskog, a ukupan broj zaposlenih bio je oko 400.

U 1970-ima i 1980-ima poduzeće je djelovalo kao OOUR u sastavu kojega je bilo desetak radnih organizacija. Početkom 1980-ih proizvodni asortiman obuhvaćao je transportne uređaje, strojarske elemente, pribore za motore, lance i aluminijske radijatore. Obavljena je specijalizacija određenih proizvoda, kao što su prstenaste uskočnice koje je Utenzilija proizvodila jedina u Jugoslaviji. Broj zaposlenih porastao je na približno 660. Izvoz je obuhvaćao gotovo trećinu proizvodnje, a izvozilo se uglavnom u zemlje istočne Europe te u SR Njemačku i Finsku.

Poduzeće je tijekom 1990-ih promijenilo organizacijski ustroj te nastavilo djelovati kao dioničko društvo, sa sličnim proizvodnim asortimanom kao i do tada. Osim proizvodnje svih tipova lanaca, kompletnih transportnih linija u prehrambenoj industriji, uređaja za unutarnji transport i prateće opreme uz transportere, Utenzilija danas obavlja mehaničku i površinsku obradbu metala, toplinsku obradbu poluproizvoda i gotovih proizvoda te servisiranje radijatora. Početkom 2018. poduzeće je zapošljavalo 16 radnika.


Ostali podatci
Mrežne poveznice
Utenzilija d. d.
Utenzilija, katalog proizvoda, 2012.

Poduzeće za proizvodnju lanaca i transportera sa sjedištem u Zagrebu, osnovano 1947.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1947.
Povezana poduzeća

Kategorije i područja
Kategorija
Područje