Objavljeno: .
Ažurirano: 20. veljače 2019.

Viša zrakoplovna škola, visokoškolska ustanova iz područja zračnoga prometa osnovana 1972. u Zagrebu, a djelovala je do 1987.

Početak visokoškolskog obrazovanja iz zračnoga prometa, nakon uvođenja obrazovanja iz poštansko-telegrafsko-telekomunikacijskoga (Viša PTT škola, 1962) i cestovnoga prometa (Saobraćajni studij na Građevinskome fakultetu, 1968., i Viša škola za cestovni saobraćaj, 1970), označen je 1972. osnutkom Više zrakoplovne škole (VZŠ). Škola je osnovana na poticaj Miljenka Lipovšćaka, koji je bio njezin prvi i višegodišnji direktor. Nastava je započela u prostorijama zagrebačkog zrakoplovnoga poduzeća Pan Adria Airlines, a Škola je raspolagala dvama zrakoplovima tipa Morava L-200 D i helikopterom Agusta AB-47J-2A Ranger. Škola je u početku imala dva odjela, Aeroprometni odjel s usmjerenjima zrakoplovne operative i zrakoplovne ekonomike te Aeronautički odjel s usmjerenjima za pilote civilnoga zrakoplovstva i helikoptera te za kontrolore letenja, a 1973. osnovan je i treći, Aerotehnički odjel, sa smjerovima zrakoplovi i motori (ZIM) te instrumenti i radioelektronika (IRE). Viša zrakoplovna škola, zajedno s novoosnovanom Srednjom zrakoplovnom školom (danas Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina), od 1976. činila je Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje kadrova u zračnom prometu (od 1977. Obrazovni centar zračnog saobraćaja). Letačko-tehnička služba, također dio Centra, bila je tehnička potpora VZŠ-u u izobrazbi pilota i tehničkih kadrova.

U sljedećim su godinama ustanove iz područja prometnih znanosti postupno integrirane u novu cjelinu, današnji → Fakultet prometnih znanosti. Viša škola za cestovni saobraćaj integrirala se 1978. s Institutom prometnih znanosti, a 1979. pridružila im se i Viša PTT škola. Od 1982. nastava se izvodila u sklopu Studija prometnih znanosti, koji je uz Institut prometnih znanosti činio novoosnovani Centar prometnih znanosti. Nastavu Studija prometnih znanosti 1984. preuzeo je novoosnovani Fakultet prometnih znanosti. Reorganizacijom školstva, obrazovanje pilota civilnoga zrakoplovstva i helikoptera te zrakoplovnih tehničara postaje obveza Fakulteta, pa je Viša zrakoplovna škola 1987. prestala s radom. Aeronautički je smjer na Fakultetu osnovan 1992., kada je započelo školovanje civilnih pilota i kontrolora letenja na razini prometnih inženjera, odn. vojnih pilota na razini diplomiranih prometnih inženjera.

Knjižnica Više zrakoplovne škole s bogatom zbirkom zrakoplovne literature pripala je Srednjoj zrakoplovnoj školi.

Viša zrakoplovna škola
Visokoškolska ustanova iz područja zračnoga prometa osnovana 1972. u Zagrebu.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1972.
Godina prestanka rada
1987.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje