Objavljeno: .
Ažurirano: 7. prosinca 2018.

Vucelić, Milojko (Vucelic, Mike) (Garešnica, 11. VI. 1930 – La Jolla, SAD, 8. IX. 2012), strojarski inženjer, sudionik znanstvenih istraživanja te konstruiranja, ispitivanja i izgradnje projekta Apollo.

Diplomirao je 1954. strojarstvo na Tehničkome fakultetu u Zagrebu. Kao član Aerokluba Zagreb, uz inženjera → Rudolfa Fizira, radio je na konstrukciji i izgradnji sportskih zrakoplova i jedrilica. Godinu dana bio je konstruktor u poduzećima Mercedes-Benz u Stuttgartu i Ford Motor Company u Kölnu. Odselivši se 1956. u SAD, radio je kao konstruktor u poduzeću Cessna Aircraft Company u Wichiti i kao projektni inženjer na uređajima za spašavanje pilota iz mlaznih lovačkih zrakoplova u poduzeću Stanley Aviation Corporation u Denveru, a 1962. postao je član projekta slijetanja ljudi na Mjesec Apollo.

Bio je direktor za znanstvena istraživanja Svemirskoga odjela poduzeća North American Rockwell Corporation u Downeyju u Kaliforniji, proizvođača matičnoga broda Apollo. Raditi na projektu počeo je analizama različitih koncepcija slijetanja na Mjesec i određivanjem specifikacija za matični brod i njegove mnogobrojne sustave i uređaje. Obnašao je odgovorne tehničke i vodeće dužnosti, a za trajanja svih misija Apolla u kontroli leta u Houstonu vodio je niz stručnjaka industrijskih postrojenja koji su sudjelovali pri konstruiranju, ispitivanju i izgradnji matičnoga broda.

Milojko Vucelić, naslovnica knjige Apollo XIII., 1970.

Tijekom dugogodišnjega sudjelovanja u projektu obavještavao je javnost o američkim svemirskim istraživanjima. Predavanjima na mnogobrojnim sveučilištima, ustanovama i zborovima te radijskim i televizijskim nastupima upoznao je javnost s planovima, problemima, uspjesima i svrhom svemirskih istraživanja i tehnologije.

Bio je i uspješan poduzetnik, 1986. kupio je posrnulo poduzeće Ideal Electric Company u Mansfieldu u Ohiju i doveo ga do profitabilnoga poduzeća. Opća skupština države Ohio uvrstila ga je 2005. u Kuću slavnih poduzetnika Ohija.


Ostali podatci
Što pročitati?

M. M. Vucelić: Apollo XIII. Zagreb, 1970., str. 164.

Vucelić, Milojko

Strojarski inženjer, sudionik znanstvenih istraživanja te konstruiranja, ispitivanja i izgradnje projekta Apollo.

Opći podatci
Ime
Milojko (Mike)
Prezime
Vucelić (Vucelic)
Mjesto i datum rođenja
Garešnica, 11. 06. 1930.
Mjesto i datum smrti
La Jolla (SAD), 08. 09. 2012.

Kategorije i područja