Objavljeno: .
Ažurirano: 28. studenoga 2018.

Zambelić, Petar (Pedro Samblich) (Zambelići, Boka kotorska, 1849 – Magellanov prolaz, Čile, XI. 1903), pomorski kapetan, istraživač.

Nakon završena četiri razreda osnovne škole, plovio je na lošinjskom jedrenjaku po Jadranu, Sredozemlju i Crnom moru, a s 22 godine postao je kapetan duge plovidbe i iselio se 1870. u Buenos Aires. Nakon dvije godine reemigrirao je u Čile, u Punta Arenas u pokrajini Magallanes. Kraće vrijeme vodio je svratište, a 1880. kupio je brod Royo (Grom) kojim je provodio vlastita istraživanja.

Otkrio je novi plovni put, od ulaza u Magellanov prolaz i kanal Farlos u čitavoj duljini do tjesnaca Trinidada. Istraživao je i kartografirao najrazvedenije kanale, zaljeve i rijeku Rio Grande na Ognjenoj Zemlji, otočje Guayatecas te nepoznate krajeve kopna i lovišta tuljana.

Plovio je i kao zapovjednik na čileanskim jedrenjacima od Falklanda kroz Magellanov prolaz do Valparaisa u Tihom oceanu. Bio je glavni pomorski stručnjak čileanske mornarice i član državnoga povjerenstva za organiziranje plovidbe i obilježavanje plovnih putova kroz Magellanov prolaz i okolne rukavce, uključujući izgradnju pristaništa, lučkih objekata, svjetionika i signalizacija na cijelom području Punta Arenasa i Ognjene Zemlje. Bio je službeni vodič i ekspert za kanale Patagonije i Ognjene Zemlje na čileanskom ratnom brodu Condor 1890., u ekspediciji otkrivanja nepoznatih kanala, krajeva, baza i ribarskih postaja. Sudjelovao je i u istraživačkim misijama drugih zemalja, za što su ga odlikovali admiraliteti Engleske, Francuske i Italije. Stradao je u pomorskoj nesreći.

Zambelić, Petar

Pomorski kapetan, vodič i istraživač.

Opći podatci
Ime
Petar (Pedro)
Prezime
Zambelić (Samblich)
Mjesto i datum rođenja
Luštica (Crna Gora), 1849.
Mjesto i datum smrti
Magellanov prolaz (Čile), 1903.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje