Objavljeno: .
Ažurirano: 29. studenoga 2018.

zrakoplovno modelarstvo, grana sportskoga zrakoplovstva koja uključuje gradnju i natjecanje letećih modela zrakoplova; aeromodelarstvo. Zrakoplovni modelari konstruiraju i grade modele zrakoplova, izvode reglažu, odn. pripreme s probama leta, natječu se, stječu modelarske značke ili pokušavaju postaviti rekorde u različitim disciplinama. Obuhvaća mnoštvo kategorija modela, od jednostavnih papirnatih do mlaznih, radijski upravljanih modela zrakoplova i helikoptera. U Hrvatskoj su najzastupljeniji dvoranski klizači, te modeli jedrilica s radijskim upravljanjem i bez njega.

Prije no što je čovjek poletio letjelicom težom od zraka, ljudi su eksperimentirali s modelima, na kojima su razradili tehničke osnove zračnoga letenja. Prvi stabilan let modela težega od zraka pogonjenog elisom i uvijenom gumenom vrpcom ostvario je Alphonse Penaud 1871. U sklopu Međunarodne zrakoplovne federacije (FAI) osnovana je 1905. komisija za modelarstvo. Engleski aeroklub priredio je prvo modelarsko natjecanje 1907.

Zrakoplovno modelarstvo u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se zrakoplovno modelarstvo kao grana sportskog zrakoplovstva snažno počinje razvijati 1930-ih. Godine 1934. u Zagrebu je održan prvi modelarski tečaj na kojem su polaznici isprva radili modele po nacrtima Milana Novaka i → Stanka Obada, a poslije i vlastite konstrukcije. Ubrzo su se modelarski tečajevi počeli održavati i u drugim gradovima (u Splitu 1935). U Zagrebu su 1935. i 1936. održana prva državna prvenstva zrakoplovnih modela; na prvome od njih sudjelovali su natjecatelji iz devet klubova sa 100 modela. Godine 1938. zagrebački oblasni odbor Aerokluba uzeo je u zakup prostorije bivše tvornice svile na Samoborskoj cesti (danas Ulica Božidara Adžije), gdje je uređen Dom Aerokluba u kojem su se nalazile i radionice za izradbu modela. Sve to pridonijelo je stasanju naraštaja zrakoplovnih modelara, koji su nakon II. svj. rata ostvarili značajne međunarodne rezultate, te bili predvodnici velikog broja mladih uključenih u zrakoplovno modelarstvo kao vid sporta i tehničke kulture.

Natjecanje iz zrakoplovnog modelarstva u Zagrebu, 1932.

Na 2. prvenstvu Jugoslavije u Ljubljani 1947. Emil Fresl postavio je zrakoplovnim modelom na gumeni pogon državni rekord (34 min i 30 s), koji je bio bolji od tadašnjega svjetskog rekorda. Na Prvenstvu svijeta 1950. u Trollhättanu u Švedskoj → Stjepan Bernfest osvojio je prvo mjesto u konkurenciji modela jedrilica A-2. Naslov svjetskoga prvaka u klasi modela jedrilica F-1A na prvenstvu svijeta u Mladoj Boleslavi 1957. osvojio je → Slobodan Babić. Na Svjetskom prvenstvu 1971. u Švedskoj → Vilim Kmoch osvojio je drugo mjesto modelom s gumenim pogonom.

Pobjednik R. Leško na 2. svjetskom prvenstvu u zrakoplovnom modelarstvu u kategoriji F1A, Francuska, 2013.

Danas se u RH za zrakoplovno modelarstvo brine Komisija za zrakoplovno modelarstvo → Hrvatskoga zrakoplovnog saveza. Savez okuplja 13 aeromodelarskih klubova, 210 članova, među kojima je 50 aktivnih natjecatelja (25 sudjeluje na međunarodnim natjecanjima). U organizaciji Saveza održano je u Bjelopolju 2009. Svjetsko prvenstvo u kategorijama F1A, F1B i F1C. Na Svjetskom prvenstvu zrakoplovnih modelara slobodnoletećih modela kategorije F1A u francuskome Moncontouru 2013. naslov prvaka osvojio je → Robert Leško.


Ostali podatci
Vidi još...
Što pročitati?

Z. Jureša: Zrakoplovno i raketno modelarstvo Zagreba. I dio 1894‒1934. Povijest sporta, 16(1985) 63, str. 9‒26.

A. Petak: Tehnička kultura u Hrvatskoj. Zagreb, 1992.

M. Šetka: Zrakoplovstvo na području srednje Dalmacije između dva svjetska rata. Rostra, 8(2017) 8, str. 201‒221.

Mrežne poveznice
Iz arhive LZMK-a

Z. Jureša: MODELARSTVO, ZRAKOPLOVNO. Enciklopedija fizičke kulture, sv. 1., 1975., str. 580‒587

zrakoplovno modelarstvo
A. Hucaljuk na Državnom prvenstvu Hrvatske u zrakoplovnom modelarstvu u kategorijama F3J, F3K, F5J-400 i F5J, Gubaševo, 2017.

Grana sportskoga zrakoplovstva koja uključuje gradnju i natjecanje letećih modela zrakoplova; aeromodelarstvo.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje