Objavljeno: .
Ažurirano: 16. veljače 2022.

Vegeta, praškast dodatak jelima za poboljšanje njihovih organoleptičkih svojstava (okus i miris), koji proizvodi koprivnička tvornica → Podravka. Sastoji se od više vrsta sušenog povrća (mrkva, pastrnak, krumpir, luk, celer), začinskoga bilja (peršinov list), soli, šećera, kukuruznoga škroba, bojila (riboflavin) i → prehrambenih aditiva za pojačavanje okusa (mononatrijev glutaminat, dinatrijev inozinat), a danas se prodaje kao robna marka Vegeta original.

Začinska smjesa Vegeta proizvedena u tvornici Podravka

Razvila ju je 1958. → Zlata Bartl u istraživačkome laboratoriju Podravke. Proizvodnja Vegete započela je 16. svibnja 1959. pod imenom Vegeta 40 (od 1971. pod današnjim imenom). Tijekom vremena nekoliko je puta mijenjala ambalažu i veličinu pakiranja, a u posljednje se vrijeme na tržištu nalaze i neka njezina pakiranja sa specijaliziranom primjenom, poput Vegete natur (bez pojačivača okusa) specijalizirane za različite vrste kuhinja (azijska, talijanska, meksička jela) i prehrambenih artikala (za ribu, svinjetinu, piletinu, burger, hrskave krumpiriće, salatu), Vegete pikant (sol, sušeno povrće i začinska smjesa ljute i crvene paprike te drugog začinskog bilja) i Vegete mediteran (sol, sušeno povrće i začinska smjesa mediteranskog bilja). Vegeta maestro robna je marka pod nazivom koje se prodaju različiti začini pojedinačno pakirani.

Vegeta se izvozi u šezdesetak zemalja širom svijeta, a do danas je proizvedeno oko milijun tona.


Ostali podatci
Mrežne poveznice
Vegeta
Ambalaža s kraja 1950-ih

Praškast dodatak jelima za poboljšanje njihovih organoleptičkih svojstava (okus i miris).

Kategorije i područja