Objavljeno: .
Ažurirano: 17. lipnja 2021.

Armko d. d., tvornica za proizvodnju žice, armaturne mreže i proizvoda od žice osnovana 1963. u Konjščini. Pokrenuta je kao izdvojeni pogon tvornice Elektroda Zagreb, a od 1989. do privatizacije djelovala je kao samostalno društveno poduzeće pod nazivom Armko s. p. o. Konjščina. Bavila se proizvodnjom valjanoga, vučenoga i kovanoga čelika te armaturnih mreža, ali i prodajom vlastitih proizvoda i drugih građevnih materijala, uvozom i izvozom valjanih, vučenih i kovanih proizvoda crne metalurgije, građevnoga, sanitarnoga i instalacijskoga materijala, te posredovanjem i zastupanjem u vanjskotrgovinskome prometu. U tom razdoblju zapošljavala je oko 150 radnika.

U razdoblju pretvorbe i privatizacije (1992−2002) znatan kapital uložen je u tehnološku obnovu i modernizaciju proizvodnje te je preuzet i pogon → Tvornice parnih kotlova (sv. 1) u Konjščini u kojem se proizvodila armaturna mreža. Tim ulaganjima proizvodni kapacitet tvornice povećan je s 13 000 na 42 000 t armature godišnje, što joj je omogućilo da postane ravnopravni konkurent željezarama u Jesenicama i Zenici. Njezini proizvodi ugrađeni su u sve tunele i gradilišta Hrvatskih autocesta. Uspješno poslovanje tvornice potaknulo je i uspostavu suradnje s ukrajinskim divom u proizvodnji željeza i čelika Smart Grupom. Godine 2006. osnovali su zajedničko poduzeće Armko Smart radi ulaganja u hrvatske željezare i brodogradilišta, no nakon neuspjele kupnje Splitske željezare 2007. poduzeće se ugasilo.

Utjecaj gospodarske krize, kao i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, uzrokovali su pad poslovanja, gubitak radnih mjesta te na kraju i gašenje poduzeća 2017.


Ostali podatci
Iz arhive LZMK-a

I. Žebec Šilj: ARMKO D. D. Enciklopedija Hrvatskoga zagorja, 2017., str. 20.

Armko d. d.
Tvornička zgrada

Tvornica za proizvodnju žice, armaturne mreže i proizvoda od žice u Konjščini osnovana 1963.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Konjščina
Godina osnutka
1963.
Godina prestanka rada
2017.
Prijašnji nazivi

Armko s. p. o. Konjščina

Povezana poduzeća

Kategorije i područja