Objavljeno:
Ažurirano: 14. siječnja 2021

aromatično bilje, skupine biljaka koje sadrže jednu ili više biološki aktivnih tvari te se rabe u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji te industriji pića.

Aktivnu tvar najčešće sadrže list, plod, cvijet, sjeme, korijen ili stabljika biljke, koji se rabe zbog svojih aromatičnih svojstava. Teško je odrediti granicu između ljekovitoga (→ ljekovito bilje) i aromatičnoga bilja te → začina jer se ista biljna vrsta može rabiti u sve tri svrhe, kao i za dobivanje eteričnih ulja. Stoga se to bilje često naziva zajedničkim imenom ljekovito i aromatično bilje, a obuhvaća biljne vrste koje se mogu koristiti u proizvodnji lijekova, mirisa, kozmetike, začina, pića, konzervansa i sredstava za zaštitu bilja.

Paprena metvica (Mentha piperita)

U Hrvatskoj postoji velik broj aromatičnih biljnih vrsta, a duga je i tradicija njihove uporabe. U razdoblju između dvaju svjetskih ratova Hrvatska je bila među vodećim opskrbljivačima ljekovitim i aromatičnim biljem srednjoeuropskih zemalja i SAD-a. U strukturi proizvodnje dominiraju kamilica (oko 90%), paprena metvica, lavandin i smilje, a vodeći hrvatski proizvođači danas su poduzeća AGZ (osnovano 1990. u Zagrebu), Šafram (1991., Zagreb), Svijet biljaka (2000., Vodnjan), Plantaže (2005., Pitomača) i DAM (1998., Lozan).

Tijekom posljednjih desetljeća te se biljne vrste u Hrvatskoj sustavno istražuju i o njima je objavljeno niz znanstvenih radova i knjiga. Najistaknutiji su znanstvenici u tom području Zlatko Šatović, Ivan Kolak, Martina Grdiša, Stjepan Pliestić, Ivanka Žutić, Nada Parađiković, Marija Jug Dujaković. Kolegiji iz tog područja predaju se na → Agronomskom fakultetu u Zagrebu, → Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, → Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, → Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu, kao i na Stručnom studiju mediteranske poljoprivrede Veleučilišta u Rijeci te u specijaliziranim srednjim školama u Slavonskom Brodu i Pitomači, Gospodarskoj školi u Čakovcu, Agronomskoj školi u Zagrebu i dr.


Ostali podatci
Što pročitati?

B. Stepanović i dr.: Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja. Pitomača, 2009.

aromatično bilje
Lavanda, OPG Lavandin, Ilovik

Skupine biljaka koje sadrže jednu ili više biološki aktivnih tvari te se rabe u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji te industriji pića.

Kategorije i područja