Objavljeno: .
Ažurirano: 14. lipnja 2023.

Bogdanić, Mirko Danijel (Daniel Emerik) (Virovitica, 5. XI. 1760 – Budim, 31. I. 1802), astronom i matematičar, stručnjak za određivanje geografskih koordinata s pomoću astronomskih opažanja.

Karta iz djela Jana Lipszkya Mappa Generalis Regni Hungariae partiumque adnexarum Croatiae, Slavoniae et Confiniorum Militarium), 1806., Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zbirka zemljovida i atlasa (S-U-XVIII-16)

Studij matematike završio je 1785. na peštanskom, a astronomije 1795. na bečkom sveučilištu. Drugi asistent budimske sveučilišne zvjezdarnice postao je 1796., a prvi asistent 1798. Bavio se motrenjem pomrčine Jupiterovih satelita i okultacijom zvijezda (s Ferencom Taucherom) što je bilo važno za određivanje geografskih koordinata. Od 1798. s natporučnikom Jánosom Lipszkym započeo je izradbu zemljopisne karte Ugarske i susjednih zemalja. Bogdanićev posao na karti bio je uglavnom terenski i uključivao je astronomska motrenja te računanje geografskih koordinata za mjesta u Ugarskoj i Hrvatskoj koja su na karti trebala biti prikazana (npr. Rijeka, Karlobag, Dubica, Petrovaradin, Zemun). Opažanja s putovanja objavljena su mu u časopisu Monatliche Correspondenz zur Beförderung der Erd- und Himmels-Kunde. Na putovanjima je obolio od tuberkuloze i umro. Lipszky je iskoristio podatke i 1806. objavio Opću kartu Ugarske kraljevine i susjednih krajeva Hrvatske, Slavonije i Vojne krajine (Mappa Generalis Regni Hungariae partiumque adnexarum Croatiae, Slavoniae et Confiniorum Militarium). Rukopis Bogdanićeva dnevnika astronomskih motrenja s budimske zvjezdarnice i putovanja čuva se u zvjezdarnici u Budimpešti. Njegova knjiga Dogodjaji svieta (Beč, 1792) donosi staro hrvatsko astronomsko nazivlje i astronomska znanja starih naroda (Babilonaca, Feničana). Surađivao je s hrvatskim znanstvenicima (Josip Mitterpacher, Ivan Paskvić, Franjo Bruna i dr.).


Ostali podatci
Što pročitati?

T. Kren: Mirko Daniel Bogdanić (1760-1802) Astronom, matematičar, geodet i hrvatski prosvjetitelj. Kartografija i geoinformacije, 9(2010) 14, str. 196–225.

Iz arhive LZMK-a

Ž. Dadić: BOGDANIĆ, MIRKO DANIJELHrvatski biografski leksikon, sv. 2, 1989., str. 65-66.

Bogdanić, Mirko Danijel

Astronom i matematičar, stručnjak za određivanje geografskih koordinata s pomoću astronomskih opažanja.

Opći podatci
Ime
Mirko Danijel (Daniel Emerik, Dan Emir)
Prezime
Bogdanić
Mjesto i datum rođenja
Virovitica, 05. 11. 1760.
Mjesto i datum smrti
Budim (Ugarska), 31. 01. 1802.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje