Objavljeno: .
Ažurirano: 20. studenoga 2018.

brod, veće plovilo namijenjeno za plovidbu morem, rijekom, jezerom ili kanalom. U osnovi se razlikuju morski brodovi i brodovi unutarnje plovidbe (→ plovila unutarnje plovidbe), a postoje i riječno-morski brodovi. Morski brod je, prema hrvatskom zakonodavstvu, plovni objekt namijenjen za plovidbu morem, kojemu je duljina veća od 12 m, a bruto tonaža veća od 15, ili je ovlašten prevoziti više od 12 putnika. Plovilo kraće od 12 m jest → brodica, a plovilo dulje od brodice koje je ovlašteno prevoziti do 12 putnika jest jahta. Prema namjeni razlikuju se brodovi trgovačke i ratne mornarice (→ ratni brod).

Trgovački brod namijenjen je prijevozu tereta ili putnika. U širem smislu, u trgovačke se brodove ubrajaju svi brodovi koji nisu ratni, tj. → teretni brod (brod za kruti teret, brod za rasuti teret, → tanker), → putnički brod, → trajekt, → ribarski brod, → brod za pomorske radove (→ tegljač, → jaružalo, spasilački brod, brod radionica, brod za otpatke, ronilački brod, brod za polaganje kabela i cjevovoda, brod dizalica i sl.), → brod posebne namjene (→ istraživački brod, → školski brod, policijski, nadzorni, inspekcijski, stražarski, carinski, peljarski, opskrbni, vatrogasni brod, brod za pružanje liječničke pomoći).

Trup broda koritastim je oblikom prilagođen plovidbi morskom površinom (deplasmanski i poludeplasmanski brod, gliser), a postoje i brodovi posebne izvedbe, koji se razlikuju od konvencionalnih posebnom konstrukcijom trupa, kojima pripadaju → podmornica (vojna, civilna radna, teretna, turistička, istraživačka), → ronilica (radna, istraživačka, turistička), višetrupci (→ katamaran, trimaran), → hidrokrilac, → lebdjelica.

brod
Veće plovilo namijenjeno za plovidbu morem, rijekom, jezerom ili kanalom.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje