Objavljeno: .
Ažurirano: 15. listopada 2018.

ratni brod, u današnje doba, brod koji je u sastavu ratne mornarice, pod vojnim zapovjedništvom i s posadom podvrgnutom vojnoj stezi, vije ratnu zastavu i upisan je u upisnik ratnih brodova države kojoj pripada (flotna lista). Postoji od davnina, većim dijelom povijesti pripadao je → brodovima na vesla i jedra, kada mu se namjena nerijetko preklapala s onom trgovačkih brodova naoružanih za obranu. Od XIX. st. ratni su brodovi kompozitne građe, tj. drvene konstrukcije s metalnom oplatom, poslije i samo željezni, odn. čelični, a uz jedra, javlja se i pogon parnim strojem, odn. motorom s unutarnjim izgaranjem. Od tih se brodova uz Hrvatsku vežu → bojni brod, → krstarica, → razarač, → fregata, → korveta, → torpedni čamac, → raketni čamac, → raketna topovnjača, → ophodni brod, → minolovac, → minopolagač, → desantni brod, → podmornica, te druga plovila, npr. → ronilica.


Ostali podatci
Iz arhive LZMK-a

P. Mardešić: BROD, Povijesni razvoj ratnih brodova. Pomorska enciklopedija, sv. 1., 1972., str. 479–513.

V. Kristić: RATNI BROD. Tehnička enciklopedija, sv. 11., 1988., str. 468–486.

ratni brod
Ratni brodovi RTOP-41 Vukovar i RTOP-42 Dubrovnik klase Helsinki, u sastavu HRM-a od 2009., izgrađeni u finskom brodogradilištu Wärtsilä 1985–86 (iz arhiva časopisa Hrvatski vojnik, MORH)

U današnje doba, brod koji je u sastavu ratne mornarice, pod vojnim zapovjedništvom i s posadom podvrgnutom vojnoj stezi, vije ratnu zastavu i upisan je u upisnik ratnih brodova države kojoj pripada (flotna lista).

Kategorije i područja