Objavljeno: .
Ažurirano: 25. svibnja 2022.

Cromaris d. d., poduzeće za uzgoj, preradbu i prodaju autohtone jadranske ribe sa sjedištem u Zadru. Posluje u sastavu Adris grupe.

Pogon za preradbu u Zadru

Nastalo je 2009. spajanjem Cenmara iz Zagreba, Marimirne iz Rovinja, Marikulture Istre iz Marčane i Bisage-Nit iz Kalija. Cenmar je bilo prvo poduzeće na svijetu koje se 1979. bavilo industrijskim uzgojem orade i brancina u kavezima. Nakon početka u uvali Lamjana na Ugljanu, Cenmar je izgradio veliko mrjestilište u Ninu 1981. Tada je to bilo jedno od prvih mrjestilišta na Sredozemlju. Potaknuto njegovim primjerom, uz zapadnu obalu Istre (uglavnom Limski kanal) industrijski uzgoj ribe započelo je 1981. i poduzeće Marimirna.

Mrijestilište u Ninu za mrijest brancina i orade

Cromaris danas posjeduje mrjestilište, šest uzgajališta ribe (jedno u Istri i pet u zadarskom akvatoriju) i pogon za sortiranje i preradbu ribe koji se, kao i sjedište poduzeća, nalazi u Zadru. Cromaris je 2015. na mjestu staroga Cenmarovog mrjestilišta otvorio suvremeni, visoko automatizirani pogon za mrijest ribe koji je umjesto 15 omogućavao mriještenje čak 40 milijuna primjeraka mlađi ribe na godinu. Sva Cromarisova uzgajališta opremljena su suvremenim sustavom automatskoga hranjenja ribe, podvodnim kamerama, robotima za čišćenje mreža i modernom flotom za izlov ribe. Riba se svakodnevno izlovljava iz uzgajališta i vrlo brzo otprema do centra za sortiranje ribe (izgrađen 2012) tako da od ulova do plasiranja ribe na tržište prođe tek 12 do 48 sati. Ovisno o narudžbama, riba se u centru za sortiranje pakira u transportne kutije i dalje plasira svježa na tržište ili se prerađuje u filete, pakiranu, dimljenu ili mariniranu ribu. Dimljenje i mariniranje ribe obavlja se na tradicionalan način, bez uporabe umjetnih dodataka i konzervansa.

Uzgajalište Lamjana, Ugljan

Katamaran poduzeća Cromaris na uzgajalištu

Izlov ribe na uzgajalištu

Zahvaljujući mnogobrojnim tehnološkim i proizvodnim inovacijama, Cromaris je danas sedmo poduzeće u svijetu po uzgoju orade i brancina. Više od 80% svojih proizvoda plasira u EU, najviše na francusko i njemačko tržište, te u Italiju gdje od 2013. ima svoju podružnicu.

Pogon za preradbu

 

Orada, brancin, kornatska hama

Tijekom 2019. Cromaris je prodao 8761 t ribe (među ostalim i u sedam svojih ribarnica) i zapošljavao više od 520 radnika. Poduzeće posjeduje mnogobrojne certifikate kojima jamči kvalitetu, odgovorno upravljanje okolišem i sigurnost hrane, organski uzgoj ribe i dr. Nositelj je znaka Hrvatska kvaliteta.

Uzgajališta

Ostali podatci
Vidi još...
Što pročitati?

B. Nadilo: Novo mrijestilište za uzgoj ribe u Ninu. Prvi započeli – sada nastoje biti najkvalitetniji. Građevinar, 66(2014) 12, str. 1141–1153.

Mrežne poveznice
Cromaris d. d.

Poduzeće za uzgoj, preradu i prodaju autohtone jadranske ribe osnovano 2009. u Zadru. Posluje u sastavu Adris grupe.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zadar
Godina osnutka
2009.

Kategorije i područja