Objavljeno: .
Ažurirano: 13. rujna 2021.

Dragić, Petar (Dračić, Dražić, Dragich; Peter) (Crikvenica, 17. VII. 1873 – San Pedro, 8. VI. 1931), ribar, pionir tunolova mrežama plivaricama.

Emigrirao je potkraj 1890-ih iz Crikvenice u Montanu (SAD), gdje je radio u tamošnjim rudnicima. Početkom 1900-ih preselio se u Seattle i počeo baviti ribarstvom. Zahvaljujući iskustvu koje je kao ribar stekao u crikveničkom primorju i Bakarcu, 1904. na otoku Whidbey Island, osnovao je luku za flotu svojih ribarskih brodova. Zarađeni novac uložio je u razvoj i izradbu tada nove vrste mreže plivarice. Prve pokuse s novom mrežom započeo je brodom Good Partner (nosivosti 40 t) 1916. u Seattleu, kojim je u početku lovio srdele, a revoluciju u svjetskom ribarstvu postigao je 1917. kada je, preselivši se u San Pedro, započeo izlov tune. Kako je novu, kružnu mrežu plivaricu tunolovku u kombinaciji s prenamijenjenim brodom tunolovcem Dragić počeo 1917. primjenjivati u Kaliforniji, nova metoda izlova tune nazvana je kalifornijskom. Tijekom vremena Dragić i njegov sin Petar prestali su se baviti ribarstvom te su osnovali četiri zasebna poduzeća koja su trgovala morskim plodovima, a 1953. sjedinjena su u Quality Seafood Inc.

Do Dragićeva izuma tune se izlovljavalo samo na obalnim tunerama s pomoću stajaćih obalnih tunolovki i obalnih mreža. Nov način ulova tuna s pomoću broda i posebne mreže učinio je izlov ribe neovisnim o obalama te mogućim čak i na otvorenome moru. Već u početnim fazama eksperimentiranja količina ribe ulovljena Dragićevom metodom mogla je biti i do sedam puta veća nego prije. Uspješnost te metode potaknula je vladu SAD-a da tijekom II. svj. rata izgradi nekoliko tunolovaca po Dragićevu modelu i otpremi ih savezničkoj Kini kao pomoć. U Jadranu je Dragićevu tuneru prvi uporabio Boljanin Ante Viličić 1929.


Ostali podatci
Što pročitati?

A. Viličić: Povijesni razvoj suvremenog tunolova. Split, 1985.

J. Božanić: Terra nauta. Doprinos hrvatskih ribara svjetskom ribarstvu. Sušačka revija, 17(2009) 65, str. 23–37.

V. Uremović: Crikvenica ne zaboravlja. Crikvenica, 2009.

Mrežne poveznice

Quality Seafood, poduzeće obitelji Dragich

Dragić, Petar
Ribar, pionir tunolova mrežama plivaricama.

Opći podatci
Ime
Petar (Peter)
Prezime
Dragić (Dračić, Dražić, Dragich)
Mjesto i datum rođenja
Crikvenica, 17. 07. 1873.
Mjesto i datum smrti
San Pedro (SAD), 08. 06. 1931.

Kategorije i područja
Kategorija