Objavljeno: .
Ažurirano: 4. prosinca 2018.

Gamulin, Antun (Novi Sad, 9. VI. 1931 – Zagreb, 4. VI. 1998), brodograđevni inženjer, stručnjak za brodsku hidrodinamiku.

Na brodograđevnom odjelu Tehničkoga fakulteta (→ Fakultet strojarstva i brodogradnje; FSB) u Zagrebu, diplomirao je 1956., doktorirao 1990. disertacijom Hidrodinamika i osnivanje poludeplasmanskog broda (čamca) (mentor → M. Fancev). Nakon diplome bio je zaposlen u Brodarskom naučnom institutu u Zagrebu (→ Brodarski institut), gdje je bio načelnik odsjeka za otpor broda, odjela za otpor i propulziju i odjela za brodsku hidrodinamiku (1956–70), zamjenik načelnika sektora za trgovačku brodogradnju od 1986. te predstojnik odjela za otpor i propulziju od 1991. Od 1987. predavao je kao vanjski suradnik kolegije Hidrodinamika broda te Otpor i propulzija broda na FSB-u u Zagrebu.

Bavio se izradbom i bazenskim ispitivanjem brodskih modela. Istraživao je forme punih i velikih brodova serije Zagreb, bavio se optimiranjem oblika poludeplasmanskih brodova serije Sklad te osnivanjem forme, ispitivanjem i analizom hidrodinamičkih značajki brodova tipa Berge Istra. Proučavao je brodove velike širine i maloga gaza serije Jelsa te vrlo brze male brodove i katamarane prikladne za plovidbu Jadranskim morem. Autor je knjige Correlation of Model Resistance and Propulsion Tests in Towing Tanks of Brodarski institut (s I. Antunovićem, 1969). Bio je suradnik Pomorske enciklopedije i Pomorskoga leksikona LZ-a. Za hidrodinamičko rješenje forme trupa brzih ophodnih brodova klase Mirna dobio je Nagradu »Nikola Tesla« 1991. Bavio se veslanjem i bio je državni omladinski prvak u osmercu 1948. i seniorski prvak u četvercu bez kormilara 1954.


Ostali podatci
Iz arhive LZMK-a

T. Delibašić: GAMULIN, ANTUN. Hrvatski biografski leksikon, sv. 4, 1998., str. 570.

Gamulin, Antun

Brodograđevni inženjer, stručnjak za brodsku hidrodinamiku.

Opći podatci
Ime
Antun
Prezime
Gamulin
Mjesto i datum rođenja
Novi Sad (Srbija), 09. 06. 1931.
Mjesto i datum smrti
Zagreb, 04. 06. 1998.
Povezane ustanove
Nagrada
državne nagrade za znanost

Kategorije i područja
Kategorija
Potkategorija
Područje
Uže područje