Autor: I. Juraga
Objavljeno: .
Ažurirano: 20. studenoga 2018.

Hrvatsko društvo za tehniku zavarivanja (HDTZ), udruga namijenjena obrazovanju i usavršavanju tehničara i inženjera specijalista iz područja zavarivanja, osnovana 1953. u Zagrebu.

Glavni pokretač te prvi predsjednik društva bio je → Artemij Šahnazarov. Društvo je 1956. postalo punopravni član Međunarodnog instituta za zavarivanje (MIZ). Redovita godišnja konferencija MIZ-a prvi se put održala u Opatiji 1959., a 2007. u Cavtatu i Dubrovniku. U prvim godinama djelovanja Društva osnovane su podružnice i klubovi u Rijeci, Splitu, Slavonskome Brodu, Puli, Šibeniku, Sisku, a prve su djelatnosti bile osposobljavanje zavarivača, tehnologa i poslovođa za potrebe industrije. Potom je Društvo svoje aktivnosti usmjerilo prema obrazovanju i usavršavanju tehničara i inženjera specijalista za zavarivanje, što čini i danas. U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te sa stručnjacima iz industrije i s drugih sveučilišta organizira tečajeve prema akreditiranim programima međunarodne i europske federacije za zavarivanje (IAB/EWF).

Uz edukaciju stručnjaka Društvo sudjeluje u organizaciji stručnih skupova, savjetovanja, smotri i izložbi. Godine 1958. pokrenula je stručnu publikaciju Bilten, koji je već nakon dvije godine, zbog povećanoga zanimanja i potreba te opsežnih stručnih i znanstvenih materijala postao znanstveno-stručni časopis → Zavarivanje. Od 2014. predsjednik društva je Franjo Javor.


Ostali podatci
Što pročitati?

F. Javor: 60. obljetnica Hrvatskog društva za tehniku zavarivanja. Zavarivanje, 56(2013) 1–2, str. 3–9.

Hrvatsko društvo za tehniku zavarivanja

Udruga namijenjena obrazovanju i usavršavanju tehničara i inženjera specijalista iz područja zavarivanja, osnovana 1953. u Zagrebu.


Kategorije i područja