Objavljeno: .
Ažurirano: 2. lipnja 2022.

Iskra Zelina kemijska industrija d. o. o., poduzeće za proizvodnju kemikalija i kemijskih proizvoda sa sjedištem u Svetom Ivanu Zelini. Jedan je od sljednika poduzetničkih pothvata obitelji Mayer (Marić) koji sežu još u XIX. st. Došavši iz Beča u Zagreb, Moritz Mayer je 1868. pokrenuo poduzeće Hinko Mayer i drug. Početkom XX. st. obitelj je bila osnivačem ili suosnivačem niza poduzeća (→ Rafinerija nafte Sisak, → Lim metalna industrija). Među inim je poduzećima Artur Marić 1923. u Zagrebu pokrenuo Tvornicu svijeća Iskra (poslije Tvornica kemičkih proizvoda i svijeća Iskra), koja je iskorištavala nusproizvode sisačke rafinerije te isprva proizvodila svijeće, a od 1927. i više vrsta mineralnih maziva. Sjedište poduzeća i pogoni bili su smješteni u novoizgrađenim zgradama tvorničkoga kompleksa u Heinzelovoj ulici 33, odn. Bužanovoj ulici bb (danas su kao primjer vrijedne industrijske arhitekture zaštićeno kulturno dobro RH). Sredinom 1920-ih poduzeće je zapošljavalo do 40 radnika. Uoči II. svj. rata židovskoj je obitelji konfiscirana sva imovina. Nakon rata nacionalizirano je poduzeće djelovalo pod nazivom Iskra, tvornica kemijskih proizvoda. Od 1947. jedan pogon tvornice proizvodio je različite vrste maziva: mast za kuglične i vruće ležaje, tekućine za kočnice, masti za diferencijale, strojno ulje, podno ulje, ulje za obradbu metala. Drugi je pak pogon proizvodio laštila, svijeće, ljepila i čistila, impregnaciju za obuću i ostale kućne potrepštine. Taj je pogon 1960. preseljen u Zelinu, otkad djeluje pod imenom Iskra Zelina. Preostali su se zagrebački pogoni 1962. spojili sa zagrebačkom rafinerijom nafte Enol (osnovana 1935. kao Olex, od 1947. Tvornica tehničkih masti i regeneracija mazivih ulja Sv. Klara) u Enol – Iskra (od 1964. Enolis, od 1965. INA rafinerija Zagreb, od 1997. INA Maziva Zagreb).

Laštilo za obuću, 1960-ih

Aluminijska boja

Aluminijska boja

Iskra Zelina je od preseljenja na novu lokaciju nastavila s dotadašnjim proizvodnim asortimanom kemijskih proizvoda za domaćinstvo te ga je proširila (boje i lakovi). Godine 1983. pridružena joj je radna organizacija Marko Milatović drvna industrija Zelina, pa poduzeće mijenja ime u Iskra, kemijska i drvna industrija Zelina. Godine 1990. izdvojena je radna jedinica Kemijska proizvodnja te je osnovano poduzeće Iskra, tvornica kemijskih proizvoda, koja je pretvorbom 1992. postala dioničko društvo. Iste godine imala je 144 zaposlenika. Od 2012. poduzeće djeluje kao Iskra Zelina kemijska industrija d. o. o., te ostvaruje sve bolje poslovne rezultate. Preuzevši asortiman proizvoda za graditeljstvo tvornice KGK iz Karlovca te sredstava za zaštitu bilja tvornice → Herbos iz Siska, proizvodni program zelinskog poduzeća stalno se širi, pa danas obuhvaća više od 700 različitih proizvoda (boje i lakovi, proizvodi za kućanstvo, sredstva za zaštitu bilja, svijeće).

Proizvodnja premaza za zaštitu i dekoraciju metalnih i drvenih površina Iskralux, 2021.

Proizvodnja sredstava za odčepljivanje odvoda Enen, 2021.

Proizvodnja kontaktnoga insekto-akaro-fungicida Crveno ulje robne marke Herbos, 2021.

Ostali podatci
Što pročitati?

J. Lakatoš: Industrija Hrvatske i Slavonije. Zagreb, 1924., str. 404.

I. Legiša, A. Meleš, V. Krišković: Razvoj industrije maziva u Zagrebu. Prvih 35 godina. Glasnik AMACIZ-a, (1997) 16, str. 1–7.

Što posjetiti?

Zgrada strojarnice i kotlovnice Tvornice svijeća Iskra, Bužanova b.b., Zagreb

Iskra Zelina kemijska industrija d. o. o.

Poduzeće za proizvodnju kemikalija i kemijskih proizvoda sa sjedištem u Svetom Ivanu Zelini.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Sv. Ivan Zelina
Godina osnutka
1923.

Kategorije i područja