Objavljeno: .
Ažurirano: 24. listopada 2018.

Lisy, Otokar (Osijek, 1. IX. 1907 – Zagreb, 11. VII. 1988), strojarski inženjer, prvi hrvatski konstruktor alatnih strojeva.

Diplomirao je na Tehničkoj akademiji u Zwickauu u Njemačkoj, kratko volontirao u Zagrebačkoj električnoj centrali, a 1936. zaposlio se kao glavni inženjer u metalskoj radionici Braća Ševčik u Zagrebu, gdje je prema njegovoj konstrukciji 1937. započela serijska proizvodnja univerzalne tokarilice TES-3. Na njegov se poticaj proizvodna djelatnost s lijevanja vodovodne armature i popravaka mlinskih i plinskih postrojenja preorijentirala na strojeve za obradbu metala, strateški proizvod za I. svj. rata. Radionica je 1941. dobila status industrijskoga poduzeća, a 1946. preimenovana je u → Prvomajsku, tvornicu koja je, zahvaljujući Lisyjevu konstruktorskom odjelu s 20 crtača i tehničara, proizvodeći 10 tipova alatnih strojeva, postala važan proizvođač alatnih strojeva u svijetu. Bio je najplodniji konstruktor alatnih strojeva u Jugoslaviji: pod njegovim je vodstvom razrađena konstrukcijska dokumentacija za više od 50 alatnih strojeva, među kojima je i univerzalna alatna glodalica ALG-100, razvijena 1954., koja se proizvodila sve do 1990-ih i izvozila u Njemačku.

Njegov je doprinos presudan za razvoj proizvodnje alatnih strojeva u Hrvatskoj, i to ne samo u Prvomajskoj, gdje je proveo cijeli radni vijek do umirovljenja 1975., nego i u nizu drugih tvornica u Hrvatskoj, u kojima je koncentrirao specijalističku proizvodnju, istodobno pokrenuvši proizvodnju alatnih strojeva u Srbiji i Makedoniji. Kao tehnički rukovoditelj Prvomajske zaslužan je i za osnivanje podružnica u Švicarskoj, Njemačkoj i Latinskoj Americi.


Ostali podatci
Vidi još...
Što pročitati?

S. Ljubenović: Dvadeset pet mašina inženjera Otokara Lisija. U: Naše delo – naš ponos. Reportaže iz borbe za Petoletku. Beograd, 1948.

Lisy, Otokar
Strojarski inženjer, prvi hrvatski konstruktor alatnih strojeva.

Opći podatci
Ime
Otokar
Prezime
Lisy
Mjesto i datum rođenja
Osijek, 01. 09. 1907.
Mjesto i datum smrti
Zagreb, 11. 07. 1988.
Povezana poduzeća

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje