Objavljeno: .
Ažurirano: 28. studenoga 2018.

Memorijalni centar Faust Vrančić, javna ustanova u kulturi u Prvić Luci na otoku Prviću posvećena životu i djelu → Fausta Vrančića te zaštiti i očuvanju otočne kulturne baštine i tradicije, osnovana 2012.

Obitelj Vrančić je na Prviću posjedovala ljetnikovac u kojem je znanstvenik proveo djetinjstvo te je po vlastitoj želji na otoku i pokopan u crkvi svete Marije od Milosti u Prvić Luci.

Postav Memorijalnog centra Faust Vrančić

Autor muzejskoga i likovnoga koncepta te suautor objekta i interijera Memorijalnoga centra je arhitekt Vinko Peračić. U Centru su izloženi modeli i makete Vrančićevih izuma, poput mlinova na vodeni, vjetreni i ručni pogon, raznih konstrukcija mostova te naprava za prenošenje teških tereta i dr. Autor maketa Vrančićevih strojeva je Vladimir Lučev, a izradio ih je prema predlošcima iz djela Novi strojevi Fausta Vrančića Šibenčanina, opisani latinskim, talijanskim, španjolskim, francuskim i njemačkim (Machinae novae Fausti Verantii Siceni cum declaratione Latina Italica Hispanica Gallica et Germanica, 1615. ili 1616). Dio su postava multimedijski zasloni s prezentacijom života i djela velikoga znanstvenika, edukativnim interaktivnim igrama u kojima glavnu ulogu imaju Vrančićevi strojevi, te opremljeni njegovim digitaliziranim djelima Novi strojevi te Rječnik pet najuglednijih europskih jezika, latinskoga, talijanskoga, njemačkoga, dalmatinskoga i mađarskoga (Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmati[c]ae et Ungaricae, 1595). U vanjskome dijelu objekta nalazi se nekoliko Vrančićevih izuma u prirodnoj veličini: viseći most, mlin za masline i padobran. Ravnateljica Centra, od osnutka, je Ivana Skočić.


Ostali podatci
Vidi još...
Memorijalni centar Faust Vrančić
Ulaz u Memorijalni centar Faust Vrančić

Javna ustanova u kulturi u Prvić Luci na otoku Prviću posvećena životu i djelu Fausta Vrančića te zaštiti i očuvanju otočne kulturne baštine i tradicije, koju je 2012. osnovao Grad Vodice.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Prvić Luka na Prviću
Godina osnutka
2012.
Povezane osobe

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje