Objavljeno: .
Ažurirano: 15. lipnja 2023.

Novak, Drago (Dragutin) (Đurđevac, 20. III. 1933 – Čakovec, 26. III. 2011), liječnik, znanstvenik i kolekcionar starih karata Hrvatske.

Diplomirao je medicinu 1969. u Zagrebu, a školovanje je nastavio u Duisburgu i Münchenu gdje je specijalizirao kirurgiju, te u Hamburgu gdje je specijalizirao radiologiju, habilitirao se i predavao na tamošnjoj sveučilišnoj klinici. Osnovao je 1984. vlastiti institut za rendgensku dijagnostiku i nuklearnu medicinu u Bonnu. Zanimao se za povijest medicine i likovnu umjetnost, no najpoznatiji je kao kolekcionar starih karata Hrvatske te kao njihov vrsni poznavatelj.

Zemljopisna karta Sclavonia, Croatia, Bosnia cum Dalmatiae autora Mercatora Gerarduma, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zbirka Novak (ZN-Z-XVII-MER-1651b)

Kartografska građa koju je Novak nabavljao za svoju kolekciju trebala je odgovarati kriterijima koje je sam postavio, a to je da u cijelosti ili dijelom prikazuje dio hrvatskoga povijesnog prostora, a autor ili kartograf karte trebao je biti hrvatskoga podrijetla. Tako je nastao bogat fond karata, atlasa i knjiga iz područja povijesti kartografije, poznat pod nazivom Zbirka Novak, Mappae Croaticae, koji se od 2012. čuva u Zbirci zemljopisnih karata i atlasa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Kako se sastoji od 570 listova zemljopisnih karata, 63 sveska atlasa te 99 svezaka knjiga, smatra se dijelom malobrojnih, najvažnijih i najbogatijih hrvatskih kartografskih zbirki. Zbirka je digitalizirana i dostupna javnosti, a 2018. Nacionalna i sveučilišna knjižnica je o njoj objavila i istoimenu monografiju.

Zemljopisna karta Spalato Martinus Rotra, 1558., Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zbirka Novak (ZN-Z-XVI-ROT-1558)
Novak, Drago
Liječnik, znanstvenik i kolekcionar starih karata Hrvatske.

Opći podatci
Ime
Drago (Dragutin)
Prezime
Novak
Mjesto i datum rođenja
Đurđevac, 20. 03. 1933.
Mjesto i datum smrti
Čakovec, 26. 03. 2011.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje