Objavljeno: .
Ažurirano: 10. lipnja 2022.

Oriolik d. o. o., poduzeće za proizvodnju tapeciranog namještaja iz Oriovca. Izraslo je iz zanatske radionice za proizvodnju metalnih proizvoda za široku potrošnju osnovane 1959. Već 1960. u poduzeću se proizvodio metalni i tapecirani namještaj. Tijekom 1960-ih ta je proizvodnja postala osnovnom orijentacijom poduzeća, uz istodobno širenje djelatnosti na opremanje objekata. Tako je npr. 1961. Oriolik sklopio ugovor o cjelovitom opremanju novoizgrađenog hotela Europa u Sarajevu. U razdoblju 1963–70. izgrađeni su novi pogoni tapetarije i bravarije, a zahvaljujući suvremeno dizajniranom namještaju, poduzeće je dobivalo priznanja na domaćim i međunarodnim sajmovima.

Tvornički kompleks

Od kraja 1970. u sastavu poduzeća djeluje novoizgrađena tvornica za proizvodnju poliuretanske pjene Oriofleks, prvi takav pogon u Hrvatskoj. Tvornica proizvodi predizolirane cijevi i fazonske elemente za toplovode, izolacijske cijevi za centralna grijanja, meke blokove pjene (spužve) duljine 10 m. Tijekom 1980-ih dovršene su investicije u razvoj poliuretanskih tehnologija, kada su pušteni u rad pogoni za rezanje blokova pjene, proizvodnju madraca (s mekom poliuretanskom ili s čeličnom opružnom jezgrom), krutih poliuretanskih ploča za toplinsku izolaciju. U to se doba i dalje proizvodio tapecirani namještaj, uz jačanje djelatnosti na stolarskoj proizvodnji drvenih elemenata, te bravarskoj proizvodnji okvira i mehanizama za tapecirani namještaj.

Potkraj 1991. poduzeće je imalo 1291 zaposlenika. Godine 1993. provedena je pretvorba poduzeća u dioničko društvo, a 2017. ono je postalo društvo s ograničenom odgovornošću. Od 2020. proizvodnju poliuretanskih proizvoda provodi samostalno poduzeće Plama–Oriolik u slovenskom vlasništvu. Danas Oriolik proizvodi tapecirani namještaj, madrace i nadmadrace, drvene elemente i metalne mehanizme za namještaj.


Ostali podatci
Mrežne poveznice
Oriolik d. o. o.

Poduzeće za proizvodnju tapeciranog namještaja iz Oriovca.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Oriovac
Godina osnutka
1959.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje