Objavljeno: .
Ažurirano: 11. prosinca 2023.

Pulske fortifikacije, složen sustav mnogobrojnih utvrda na području Pule i šire okolice, izgrađen ili dograđen u XIX. st. i početkom XX. st. za obranu Pule kao glavne austrougarske ratne luke.

Monte Grosso, foto: Dalibor Lovrić

Monte Paradiso, foto: Dalibor Lovrić

Sastoji se od gusto raspoređenih nadzemnih ili djelomično ukopanih stalnih utvrda i topničkih bitnica, isprva građenih od kamena, poslije i od betona s čeličnim topovskim kupolama. Među najvažnije u užem pulskom području spadaju: Kaštel (nekadašnja mletačka utvrda u kojoj se danas nalazi Povijesni i pomorski muzej Istre te posjetiteljski Pula fort centar), Kaiser Franz I., Maksimilijan, Monte Grosso, Monsival (Bourguignon), Muzil, Munide, Casoni Vecchi, Zaro, Monvidal, Sv. Mihovil, Punta Kristo, Marie Louise, Kaštelir, Valmarin, San Giorgio, Stoja, Verudela, San Daniele, Turcijan, Pomer; na Velome Brijunu su Tegetthoff i Peneda, na Malome Brijunu Brioni Minor, na području Barbarige Forno, Paravia istok i Paravia zapad, na otoku Lošinju utvrda Lošinj, i dr. U sastavu obrambenoga sustava Pule bio je i sustav tunela za sklanjanje ljudi, streljiva i opreme, tzv. Zerostrasse. Znatan dio fortifikacija očuvan je do danas, kada se pokreću inicijative za njihovo stavljanje u turističku funkciju, a neke su već dostupne posjetiteljima.

Monte San Giorgio, foto: Dalibor Lovrić

Fort Maria Luisa, Muzil, foto: Dalibor Lovrić

Ostali podatci
Što pročitati?

D. Tatić: Tvrđava Pula. Fortifikacijski sustav glavne austrougarske ratne luke. Zagreb, 2021.

Iz arhive LZMK-a

A. Krizmanić: Fortifikacijska arhitektura pule u XIX. st. (UTVRDE ILI FORTIFIKACIJE). Istarska enciklopedija, 2005., str. 848-850.

A. Krizmanić: MLETAČKA UTVRDA U PULI. Istarska enciklopedija, 2005., str. 497-498.

Kaštel, Pomorski i povijesni muzej Istre, foto: Dalibor Lovrić


Kategorije i područja
Područje
Uže područje