Objavljeno: .
Ažurirano: 16. veljače 2022.

Thierry de Chateauvieux, Adolf Alfons (Sankt Pölten, Austrija, 14. VI. 1854 – Pregrada, 21. VI. 1920), ljekarnik, začetnik industrijske proizvodnje lijekova u Hrvatskoj.

Porijeklom je iz francuske plemićke obitelji, a za ljekarnika se školovao na bečkom sveučilištu. S obitelji se doselio u Hrvatsko zagorje te 1892. u Pregradi zakupio ljekarnu K anđelu čuvaru, koju je 1876. otvorio poljski plemić, ljekarnik Hippolit Bilinski (1842–1886). Thierry je dao izgraditi novu zgradu gdje je od 1893. u prizemlju djelovala ljekarna, a u stražnjem dijelu nalazio se prostor za manufakturnu proizvodnju ljekovitih pripravaka, prvi takav u jugoistočnoj Europi. Kod njega je 1894–96. kao vježbenik radio → Eugen Viktor Feller čije je djelovanje kasnije označilo početak ljekarničke promidžbe u Hrvatskoj.

Reklamni materijal s prikazom ljekarne, tvornice i registriranoga zaštitnog znaka, tzv. zelene opatice, Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina

Analitički galenski laboratorij, Ljekarnička zbirka Thierry, Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina

Sprava za parnu i klasičnu destilaciju i ormarić za sušenje, kraj XIX. st., Ljekarnička zbirka Thierry, Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina

Zgrada ljekarne bila je opremljena posebnim prostorijama za sirovine i gotove proizvode, laboratorijem, tiskarom, prostorijom za pakiranje proizvoda te knjigovodstvom, a na katu se nalazio stambeni dio obitelji Thierry. Proizvodilo se šezdesetak vrsta pripravaka na biljnoj bazi, među kojima Thierryjev balzam i Thierryjeva centifolijska mast, koji su se prodavali kao sredstva za liječenje mnogih tegoba. Pripravci su se prodavali pod znakom zelene opatice, od 1893. zaštićenim u Trgovačkoj obrtnoj komori u Zagrebu. Thierry je vješto proširio glas o svojim proizvodima te je osigurao predstavništva u trideset svjetskih gradova, poput Londona, Pariza, Praga, Rima, Venecije i Beča, a kako su se svi pripravci izrađivali u Pregradi, mjesto je već 1903. imalo telegraf i telefon. Thierryjev balzam i Thierryjeva centifolijska mast patentirani su u Londonu 1900. te je patent 1901. prodan za 960 000 kruna, tada golem iznos. Nakon Thierryjeve smrti, ljekarnu i pripadajuću proizvodnju preuzeo je njegov mlađi sin Vilim, također ljekarnik. Ljekarna je nakon II. svj. rata nacionalizirana, a zgrada u Ulici Stjepana Radića 17 stoji i danas. Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina čuva bogatu Ljekarničku zbirku Thierry.

Zgrada ljekarne i tvornice za proizvodnju ljekovitih pripravaka, Pregrada

Ostali podatci
Što pročitati?

S. Inić, V. Flegar: Ljekarničke obitelji Thierry i Feller – začetnici farmaceutske industrije u Hrvatskoj. Prirodoslovlje, 17(2017) 1–2, str. 129–147.

Thierry de Chateauvieux, Adolf Alfons
Obitelj Thierry, Pregrada, 1913., Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina

Ljekarnik, začetnik industrijske proizvodnje lijekova u Hrvatskoj.

Opći podatci
Ime
Adolf Alfons
Prezime
Thierry de Chateauvieux
Mjesto i datum rođenja
Sankt Pölten (Austrija), 14. 06. 1854.
Mjesto i datum smrti
Pregrada, 21. 06. 1920.
Povezane osobe

Kategorije i područja
Kategorija
Potkategorija