Objavljeno:
Ažurirano: 28. listopada 2020

Feller, Eugen Viktor (Lavov, Ukrajina, 26. I. 1871 – Zagreb, 15. XI. 1936), farmaceut i poduzetnik, začetnik industrijske proizvodnje lijekova i ljekarničke promidžbe u Hrvatskoj.

Završivši obrazovanje u Ukrajini, gdje je 1889. položio tirocinijski ispit (praktični ispit ljekarničkoga studija) i 1892. u Černivci diplomirao farmaciju, radio je u vojnoj ljekarni u poljskom Przemyślu, a potom se preselio u Hrvatsku. Bio je vježbenik u ljekarni Zlatnom orlu u Karlovcu (1893–94) te u Pregradi u ljekarni K angjelu čuvaru (1894–96), vlasnika → Adolfa Alfonsa Thierryja de Chateauvieuxa, u sklopu koje je djelovala i Thierryjeva tvornica, gdje je Feller stekao iskustvo u proizvodnji i prodaji lijekova. Godine 1897. preselio se u Grubišno Polje te zaposlio u ljekarni K crvenom križu, a stekavši propisani petogodišnji staž, 1899. kupio je vlastitu ljekarnu K Sv. Trojstvu u Donjoj Stubici. Ondje je 1901. dao izgraditi zgradu u kojoj se u prizemlju nalazila tvornica-laboratorij. S obzirom na to da su zagorske tvornice Thierryja i Fellera proizvodnju lijekova temeljile na ljekarničkom obrazovanju i iskustvu, njihovo je djelovanje obilježilo početak industrijske proizvodnje lijekova u Hrvatskoj.

Reklamni materijal za eliksir Elsa fluid

E. V. Feller proslavio se eliksirom vlastite recepture i proizvodnje, prema njegovoj majci nazvanom Elsa fluid. Proizvod je registrirao 1902., iduće je godine u prijavu dodao i proizvod Elsa Pillen te je znak Elsa u slici i riječi zaštitio 15. IX. 1903. Pripravak je sadržavao više od 70% alkohola i biljne ekstrakte, a predstavljao se kao lijek za mnogobrojne tegobe. Fluid je počeo proizvoditi još za boravka u Grubišnom Polju, no proizvodnja je doživjela vrhunac u tvornici-laboratoriju u Donjoj Stubici, gdje se proizvodio od 1901. do smrti sina Kazimira 1942., koji je ljekarnu preuzeo nakon očeve smrti. Tvornica je na vrhuncu prodaje zapošljavala oko 100 ljudi. Osim fluida, proizvodili su se i drugi proizvodi Elsa, poput sredstva za čišćenje i borbu protiv nametnika, Elsa šumski miomiris za prostorije i Elsa Sachet miris za rublje, te razni kozmetički i higijenski proizvodi, poput Fellerove masti za brk, Elsa – sapuna za brijanje i dr. Uz vlastite proizvode prodavao je i druge lijekove. Neobarokna zgrada tvornice u Donjoj Stubici zbog svoje je povijesne i urbanističke važnosti 1994. zaštićena kao spomenik kulture.

Zaštitni znak proizvoda

Za uspjeh proizvoda Elsa zaslužna je Fellerova nadarenost za marketing. Početkom XX. st. bilo je uobičajeno i prihvaćeno reklamirati ljekarničke tzv. specijalitete izravno potrošačima, zaobilazeći nadzor liječnika. Živopisne reklame za Elsa fluid objavljivane su u mnogim tiskovinama i letcima. Zaštitni znak proizvoda bio je ženski lik koji u jednoj ruci drži zmiju, a u drugoj vagu. Stekavši veliko bogatsvo, preselio se 1904. u Zagreb, na Tomislavov trg 4 (u blizinu željezničkoga kolodvora), gdje je dao izgraditi kuću sa skladišnim prostorom za proizvode Elsa. Novi obiteljski dom i poslovni prostor izgradio je 1905. na uglu Trga bana Josipa Jelačića i Jurišićeve ulice. Na ugao četverokatnice, tada jedne od najviših zgrada u Zagrebu, radi reklame postavio je skulpturu boce Elsa fluida visine gotovo dva kata, te je zgrada postala poznata kao Elsa fluid dom. Obitelj se 1910–11. preselila u vilu u Jurjevskoj ulici, a Elsa fluid dom svoju prepoznatljivu fasadu izgubio je 1928., kada je zgrada modernizirana. Spretnim reklamiranjem svojih proizvoda osvojio je austrijsko, englesko, talijansko, francusko, njemačko, egiptsko, japansko, kinesko i američko tržište, gdje je u doba prohibicije njegov pripravak s velikim udjelom alkohola bio vrlo popularan. E. V. Feller bio je dobročinitelj, jedan od prvih članova Prvog automobilnog kluba osnovanoga 1906., a u početcima veledrogerije Isis (→ Medika) bio je član ravnateljstva (1918).

Elsa fluid dom, Zagreb, 1908.

Ostali podatci
Što pročitati?

L. Lončar: Ljekarna Eugena Viktora Fellera u Donjoj Stubici. Informatica museologica, 40(2009) 1–2, str. 26–33.

S. Fatović-Ferenčić, J. Ferber Bogdan: Od Elsa-fluida do Elsa-fluid doma. Eugen Viktor Feller u javnom i kulturnom životu Donje Stubice i Zagreba. Zagreb, 2016.

Iz arhive LZMK-a

I. Goldstein (ur.): FELLER, EUGEN VIKTOR. Židovski biografski leksikon, radna verzija, mrežno izdanje

M. Kolar-Dimitrijević, S. Fatović-Ferenčić: FELLER, EUGEN VIKTOR. Hrvatski biografski leksikon, sv. 4, 1998., str. 158.

Feller, Eugen Viktor

Farmaceut i poduzetnik, začetnik industrijske proizvodnje lijekova i ljekarničke promidžbe u Hrvatskoj.

Opći podatci
Ime
Eugen Viktor
Prezime
Feller
Mjesto i datum rođenja
Lavov (Ukrajina), 26. 01. 1871.
Mjesto i datum smrti
Zagreb, 15. 11. 1936.
Povezane osobe
Povezana poduzeća
Medika d. d.
Povezani muzeji

Kategorije i područja
Kategorija
Potkategorija