Objavljeno: .
Ažurirano: 12. studenoga 2021.

Feller, Eugen Viktor (Lavov, Ukrajina, 26. I. 1871 – Zagreb, 15. XI. 1936), farmaceut i poduzetnik, začetnik industrijske proizvodnje lijekova i ljekarničke promidžbe u Hrvatskoj.

Završivši obrazovanje u Ukrajini, gdje je 1889. položio tirocinijski ispit (praktični ispit ljekarničkoga studija) i 1892. u Černivci diplomirao farmaciju, radio je u vojnoj ljekarni u poljskom Przemyślu, a potom se preselio u Hrvatsku. Bio je vježbenik u ljekarni Zlatnom orlu u Karlovcu (1893–94) te u Pregradi u ljekarni K angjelu čuvaru (1894–96), vlasnika → Adolfa Alfonsa Thierryja de Chateauvieuxa, u sklopu koje je djelovala i Thierryjeva tvornica, gdje je Feller stekao iskustvo u proizvodnji i prodaji lijekova. Godine 1897. preselio se u Grubišno Polje te zaposlio u ljekarni K crvenom križu, a stekavši propisani petogodišnji staž, 1899. kupio je vlastitu ljekarnu K Sv. Trojstvu u Donjoj Stubici. Ondje je 1901. dao izgraditi zgradu u kojoj se u prizemlju nalazila tvornica-laboratorij. S obzirom na to da su zagorske tvornice Thierryja i Fellera proizvodnju lijekova temeljile na ljekarničkom obrazovanju i iskustvu, njihovo je djelovanje obilježilo početak industrijske proizvodnje lijekova u Hrvatskoj.

Reklamni materijal za eliksir Elsa fluid, časopis Ilustrovani list, 1915.

E. V. Feller proslavio se eliksirom vlastite recepture i proizvodnje, prema njegovoj majci nazvanom Elsa fluid. Proizvod je registrirao 1902., iduće je godine u prijavu dodao i proizvod Elsa Pillen te je znak Elsa zaštitio 1903. Pripravak je sadržavao više od 70% alkohola i biljne ekstrakte, a predstavljao se kao lijek za mnogobrojne tegobe. Fluid je počeo proizvoditi još za boravka u Grubišnom Polju, no proizvodnja je doživjela vrhunac u tvornici-laboratoriju u Donjoj Stubici, gdje se proizvodio od 1901. do smrti sina Kazimira 1942., koji je ljekarnu preuzeo nakon očeve smrti. Tvornica je na vrhuncu prodaje zapošljavala oko 100 ljudi, a osim fluida, proizvodila je i druge proizvode Elsa. Neobarokna zgrada tvornice u Donjoj Stubici zbog svoje je povijesne i urbanističke važnosti 1994. zaštićena kao spomenik kulture.

Zaštitni znak proizvoda

Stekavši veliko bogatsvo, Feller se preselio 1904. u Zagreb. Novi obiteljski dom i poslovni prostor izgradio je 1905. na uglu Trga bana Josipa Jelačića i Jurišićeve ulice (radi reklame u obliku boce Elsa fluida visine gotovo dva kata, ta je zgrada postala poznata kao Elsa fluid dom). Spretnim reklamiranjem svojih proizvoda osvojio je austrijsko, englesko, talijansko, francusko, njemačko, egiptsko, japansko, kinesko i američko tržište, gdje je u doba prohibicije njegov pripravak s velikim udjelom alkohola bio vrlo popularan.

Elsa fluid dom, Zagreb, 1908.

Ostali podatci
Što pročitati?

L. Lončar: Ljekarna Eugena Viktora Fellera u Donjoj Stubici. Informatica museologica, 40(2009) 1–2, str. 26–33.

S. Fatović-Ferenčić, J. Ferber Bogdan: Od Elsa-fluida do Elsa-fluid doma. Eugen Viktor Feller u javnom i kulturnom životu Donje Stubice i Zagreba. Zagreb, 2016.

Iz arhive LZMK-a

I. Goldstein (ur.): FELLER, EUGEN VIKTOR. Židovski biografski leksikon, radna verzija, mrežno izdanje

M. Kolar-Dimitrijević, S. Fatović-Ferenčić: FELLER, EUGEN VIKTOR. Hrvatski biografski leksikon, sv. 4, 1998., str. 158.

Feller, Eugen Viktor

Farmaceut i poduzetnik, začetnik industrijske proizvodnje lijekova i ljekarničke promidžbe u Hrvatskoj.

Opći podatci
Ime
Eugen Viktor
Prezime
Feller
Mjesto i datum rođenja
Lavov (Ukrajina), 26. 01. 1871.
Mjesto i datum smrti
Zagreb, 15. 11. 1936.
Povezane osobe
Povezani muzeji

Kategorije i područja
Kategorija
Potkategorija