Objavljeno: .
Ažurirano: 4. rujna 2023.

Bonifacij, Natale (Natale Bonifazio, Natalis Bonifacius Dalmata, Natale di Girolamo Bonifacio, Natale Bonifacio Dalmata, Natal Bonifacio da Sibenico, Nadal Bonifacio, Bonifatio, Božo Bonifačić) (Šibenik 23. XII. 1538 – Šibenik, 23. II. 1592), kartograf, bakrorezac i ilustrator, autor zemljopisnih karata, veduta i tlocrta gradova te ilustracija za knjige.

Prvo grafičko obrazovanje stekao je vjerojatno u Šibeniku, a potom je 1570–75. boravio u Veneciji gdje je stekao temeljna znanja iz kartografije i bakroreza. U Veneciji je ostvario dobar dio svojih kartografskih radova (dio karata objavljen mu je u izolarima F. Zanettija i D. Bertellija). Od 1575. djelovao je u Rimu, u ilirskom Zavodu sv. Jeronima. Za Zavod je 1581. izradio svoje najznačajnije kartografsko djelo – preglednu kartu ilirskih pokrajina (poslije je izradio veliku geografsku kartu zemalja koje nastanjuju Iliri i posvetio ju Šibenčaninu Faustu Vrančiću). Bakroreznu kartu Zarae et Sebenici Descriptio, koju neki pripisuju Bonifaciju, Abraham Ortelius uvrstio je 1570. u svoj atlas Theatrum orbis terrarum, a u izolaru Civitatum aliquot insigniorum… Donata Berttelija iz 1574. nalazi se 13 Bonifacijevih listova karata. Najpoznatiji njegovi bakrorezi nalaze se u djelu arhitekta Domenica Fontane Del mode tenuto nel transportare l’obelisco vaticano (1589). Izrađivao je i karte Škotske, Afrike, Konga te mnogobrojne vedute, npr. Kalabrije, Napulja, Pariza i dr. Godine 1590. objavio je 58 bakrotisaka, a 1592. sastavio je kartu svih slavenskih zemalja u Europi s prikazima dalmatinskih gradova (izgubljena). Izradio je različite karte mediteranskih akvatorija. Potpisivao se monogramima NB F, NB S, NB, a ako se potpisivao punim imenom, obično je dodavao Sibenicenzis ili da Sebenico.


Ostali podatci
Što pročitati?

M. Lapaine, I. Kljajić: Hrvatski kartografi, biografski leksikon. Zagreb, 2009.

Iz arhive LZMK-a

K. Prijatelj: BONIFACIJ, NATAL. Hrvatski biografski leksikon, sv. 2, 1989., str. 137-138.

Bonifacij, Natal (Bonifačić, Božo)
Zemljopisna karta Zarae et Sebenici Descriptio, oko 1575, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zbirka Novak, (ZN-Z-XVI-BON-1573)

Kartograf, bakrorezac i ilustrator, stručnjak za izradu zemljopisnih karata, veduta i tlocrta gradova te ilustracija za knjige.

Opći podatci
Ime
Natal (Natale, Natalis, Nadal, Božo)
Prezime
Bonifacij (Bonifazio, Bonifacijus Dalmata, Bonifacio Dalmata, di Girolamo Bonifacio, Bonifacio da Sibenico, Bonifacio, Bonifatio, Bonifačić)
Mjesto i datum rođenja
Šibenik, 23. 12. 1538.
Mjesto i datum smrti
Šibenik, 23. 02. 1592.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje