Objavljeno: .
Ažurirano: 31. svibnja 2022.

Ghetaldus, poduzeće za proizvodnju optičke i fotomehaničke opreme osnovano 1949. u Zagrebu; vodeće poduzeće za tu djelatnost na području bivše Jugoslavije. Iako početci organizirane optičke djelatnosti u Hrvatskoj sežu u prvu polovicu XX. st. kada su se počele otvarati prve optičarske radionice, sustavni razvoj optičke struke i izobrazba stručnoga kadra započeli su nakon II. svj. rata osnutkom Optičke škole u Zagrebu.

Poduzeće Ghetaldus osnovano je odlukom Vlade NR Hrvatske pod nazivom Optička industrija Zagreb (Optika), i bilo je prvo poduzeće na području bivše Jugoslavije u kojem je pokrenuta proizvodnja dioptrijskih naočala. Godine 1952. pripojen mu je i pogon za proizvodnju fotoaparata i pribora koji se izdvojio iz tvornice za proizvodnju fotografskoga materijala → Fotokemika. U isto doba Narodni odbor grada Zagreba odobrio mu je lokaciju mehaničke radionice i skladišta na Žitnjaku, te je promijenilo ime u Optička industrija Ghetaldus prema dubrovačkom matematičaru → Marinu Getaldiću (latinizirano Marinus Ghetaldus; sv. 4).

Fotoaparat Regula IIB, proizveden u suradnji poduzeća Ghetaldus i njemačkoga Kinga, oko 1953., Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

Djelatnost poduzeća obuhvaćala je proizvodnju naprava i pomagala za preciznu optiku i fotomehaniku uključujući stakla i okvire za naočale (također i specijalizirane proizvode poput zaštitnih naočala za varioce), povećala, stoliće za prepariranje, mikročitače, aparate za povećavanje, aparate za sušenje i visoki sjaj fotografija, fotografske reflektore i objektive, svjetiljke za tamne komore, posude za razvijanje, mikroskope i dalekozore. U tom su se razdoblju poduzeću priključila i druga optička poduzeća poput Optike Rijeka (1966). Godine 1970. Optička industrija Ghetaldus je imala u svom sastavu 14 poslovnih jedinica.

Aparat za povećavanje, Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

Aparat za povećavanje, 1959., Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

U skladu sa zakonodavstvom o samoupravnoj reorganizaciji 1974. transformirana je u RO Optička industrija Ghetaldus, s 20 OOUR-a i zajedničkom stručnom službom. Nakon promjena u zakonodavstvu 1989., dijelovi nekadašnje RO postali su zasebna poduzeća. OOUR Proizvodnja okvira i naočala od 1989. djelovao je samostalno kao poduzeće za proizvodnju okvira i naočala Ghetaldus s p. o.

Nakon reorganizacije 1991., dotadašnji Ghetaldus s p. o. počeo je djelovati kao Ghetaldus, poduzeće za proizvodnju okvira i naočala, unutarnju i vanjsku trgovinu d. o. o. Djelatnost mu je registrirana za proizvodnju metalnih i plastičnih dioptrijskih okvira za naočale, metalnih i plastičnih okvira za sunčane naočale, kombiniranih okvira i naočala, te sportskih i zaštitnih naočala. Te je godine zapošljavao 205 radnika. Matičnu lokaciju na zagrebačkom Žitnjaku u Getaldićevoj ulici poduzeće je napustilo 2007., te je proizvodne pogone preselilo u Samobor. Godine 2020. bilo je u likvidaciji.

Više manjih poduzeća koja su se razvila iz nekadašnjih OOUR-a nastavilo se koristiti imenom Ghetaldus. Najznačajniji nasljednik tradicije je Ghetaldus optika d. d. Zagreb, registrirana za proizvodnju optičkih instrumenata i fotografske opreme. Godine 1998. ušla je u vlasničku strukturu Ghetaldus d. o. o. Godine 2001. preuzela je poduzeće Popravak optičkih pomagala Osijek. Ghetaldus optika je 2016. imala 78 optičkih i 36 oftalmološko-optičkih centara širom RH, te vodeću ulogu u optičkoj djelatnosti na hrvatskom tržištu s udjelom većim od 25%.

Djelatnost ostalih poduzeća koja su nastala od ogranaka Optičke industrije Ghetaldus je uglavnom ograničena na oftalmološke i optometrističke usluge i prodaju naočala. Godine 1993. osnovana je Ghetaldus očna optika Split d. d. s više poslovnica u Splitu, Zadru, Šibeniku, Trogiru, Metkoviću, Imotskom i Omišu, te Ghetaldus Rijeka d. o. o. s poslovnicama u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Krku i Malom Lošinju. Osim njih djeluje i više istoimenih manjih samostalnih poduzeća u Puli, Varaždinu, Dubrovniku i Zagrebu. Ghetaldus d. o. o. za očnu optiku Novi Sad djeluje s više poslovnica u Srbiji, većim dijelom u Vojvodini.


Ostali podatci
Što pročitati?
Ghetaldus
Prodavaonica u Zagrebu

Poduzeće za proizvodnju optičke i fotomehaničke opreme; vodeće poduzeće za tu djelatnost na području bivše Jugoslavije.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
1949.
Prijašnji nazivi

Optička industrija Zagreb (Optika) (1949-52)

Optička industrija Ghetaldus (1952-89)

Ghetaldus (od 1989)

Povezana poduzeća

Kategorije i područja