Ježek, Damir (Požega, 10. VIII. 1966), prehrambeno-tehnološki inženjer, stručnjak za obradbu i kontrolu sirovina u prehrambenoj industriji.
Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1990. te doktorirao 1999. disertacijom Prijelaz topline između uronjenog orebrenog grijača i sloja čestica prehrambenih proizvoda različitih dimenzija (mentor → B. Tripalo). U Požegi je 1991–92. predavao u gimnaziji i u Centru za usmjereno obrazovanje Zvonko Brkić. Od 1992. radi na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu, od 2009. kao redoviti profesor. Predaje kolegije Fenomeni prijelaza, Jedinične operacije, Mehaničko ispitivanje ambalaže i dr. Bio je pročelnik Laboratorija za tehnološke operacije od 2015. i Laboratorija za tehničku termodinamiku (2002–11), te prodekan (2010–14. i 2019–21) i dekan Fakulteta (2007–11. i 2015–19). Bavi se obradbom prehrambenih sirovina i hrane s pomoću ultrazvuka niska intenziteta i visokih hidrostatskih tlakova, problematikom ekstruzije u dobivanju preželatiniziranog škroba i različitih vrsta brašna i prehrambenih vlakana, izmjenom topline u procesima zamrzavanja hrane i sušenja prehrambenih proizvoda u fluidiziranom sloju te teksturalnim svojstvima sirovina i gotovih proizvoda. Član je HATZ-a od 2012. te dobitnik Godišnje nagrade »Rikard Podhorsky« 2015. Dobitnik je Godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti 2012.
50 godina studija prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma 1956–2006. Zagreb, 2006., str. 409.