Konja, Gordana (Osijek, 29. IX. 1944 – Zagreb, 3. IX. 1998), biokemijska inženjerka, stručnjakinja za preradbu voća i povrća.
Na Biotehnološkom odjelu Tehnološkoga fakulteta (→ Prehrambeno-biotehnološki fakultet) u Zagrebu diplomirala je 1970. te doktorirala 1982. disertacijom Utjecaj pojedinih tehnoloških faktora na aromu i boju koncentrata i liofiliziranog koncentrata rajčice (mentor → T. Lovrić). Na Fakultetu je radila od 1970., od 1993. kao redovita profesorica. Predavala je kolegije Procesi konzerviranja i prerada voća i povrća, Tehnologija voća i povrća, Poznavanje sirovina te Poznavanje sirovina vegetabilnog i animalnog podrijetla. Od 1989. bila je pročelnica Laboratorija za procese konzerviranja i preradu voća, povrća i vinarstvo (danas Laboratorij za procese konzerviranja i preradu voća i povrća), te je 1998. utemeljila Laboratorij za tehnologiju i analitiku pića. Područja njezina znanstvenoga i stručnoga interesa bila su preradba voća i povrća te proizvodnja polupripremljene hrane, s naglaskom na degenerativne promjene biljnih pigmenata i boje, mehanizme gubitka specifičnih aromatičnih sastojaka i njihovu rekuperaciju, kao i primjena membranskih separacijskih procesa u bistrenju, stabilizaciji i koncentriranju alkoholnih pića. Dobitnica je Nagrade »Nikola Tesla« 1992.
50 godina studija prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma: 1956–2006. Zagreb, 2006., str. 422.
M. Kaštelan-Macan: KONJA, GORDANA. Hrvatski biografski leksikon, sv. 7, 2009., str. 576–577.