Mirna d. d., tvornica za lov, preradbu i promet ribom i ribljim prerađevinama sa sjedištem u Rovinju, osnovana 1877. Djelatnost je započela kao podružnica pariškog poduzeća Société générale française de conserves alimentaires. Promjenom vlasničke strukture 1906. vlasnikom joj je postalo poduzeće Ampelea sa sjedištem u Trstu, a od 1946. nosi današnji naziv. Od 1954. djeluje kao prehrambeni kombinat, a od 1993. kao dioničko društvo. Od 2014. većinski joj je vlasnik Podravka.
Godine 1883. tvornica je zapošljavala 146 radnika, a proizvela je 334 000 kutija sardina (termička sterilizacija konzervi nanteškom metodom). Uspješno poslovanje povećavalo je proizvodnju pa je 1898. proizvedeno 416 000 kutija ribljih konzervi. Od 1906. novi su vlasnici više ulagali u proširenje tvornice, povećanje proizvodnih kapaciteta i povećanje broja zaposlenih (500 radnika, 1939). Neposredno prije II. svj. rata tvornica je prerađivala 10 t ribe na dan (preradba ribe u konzerve i polukonzerve te proizvodnja ribljega brašna i tehničkoga ribljeg ulja), a bila je opremljena i postrojenjem za iskorištavanje ribljih otpadaka eksikacijom (dehidratacijom).
Nakon II. svj. rata formirana je nova organizacijska struktura. Od 1946. tvornica je proširila djelatnost na pogone u Banjolama, na Lošinju i Susku, koji su se 1954. osamostalili. Početkom 1960-ih Mirna je započela proizvoditi limenu ambalažu. Tijekom vremena pripojili su joj se pogoni za preradbu ribe u Banjolama (1963) i u Umagu (Dragonja, 1965). Potkraj 1960-ih imala je najveći broj zaposlenih, oko 1700.
Početkom 1970-ih tvornica je modernizirana, poboljšani su uvjeti rada, a u proizvodni su dio uvedene nove tehnologije (preradba ribe kuhanjem na pari). Rad tvornice RO Mirna Rovinj sredinom 1970-ih bio je organiziran u četiri OOUR-a – Ribolov i brodogradilište, Industriju (radne jedinice: Prerada Rovinj, Prerada Banjole, Limena ambalaža, Hladnjača i Pomoćne djelatnosti), Trgovačku mrežu te Zajedničke službe. Mirna je 1974. proizvela 7018 t steriliziranih konzervi ribe (od toga 1393 t konzervi ribe s povrćem), 171 t nesteriliziranih konzervi ribe, 263 t usoljene ribe, 611 t ribljega brašna i 155 t ribljeg ulja. Zapošljavala je 1300 radnika (1975). Asortiman proizvoda je znatno proširen pa je do 1975. počela proizvoditi i duboko smrznute proizvode (1980. nabavljena je nova hladnjača kapaciteta 2000 t). Rasla je i ribolovna flota brodova plivaričara (osnovana prije II. svj. rata; 11 brodova 1960; 14 brodova 1972; 28 brodova 1984).
RO Mirna Rovinj podijelila se 1989. u četiri poduzeća: Mirna – Trgovina, Rovinj (ugašena 2012), Mirnapack, Rovinj (ugašena 2018), Mirna – Banjole, Pula (ugašena 1992) i Mirna poduzeće za ulov i preradu ribe, Rovinj. Prije pretvorbe u dioničko društvo Mirna je imala udjele u osam društava s ograničenom odgovornošću koja su 1994., i 1995. pripojena matičnom poduzeću.
Tijekom 1990-ih i 2000-ih poduzeće je imalo poteškoće u poslovanju koje su utjecale na pad proizvodnje (s 12 000 t na 2500 t godišnje) i broja zaposlenih (s 585 1993. na 138 2016).
Modernizacija proizvodnih pogona i širenje proizvodnih kapaciteta (33 milijuna konzervi na godinu) pod novim većinskim vlasnikom rezultirali su oporavkom tvornice tijekom 2017. Početkom 2018. poduzeće je zapošljavalo 157 radnika, a ribu za preradbu (oko 3500 t plave ribe na godinu) otkupljivalo je od ribara iz Istre i Dalmacije. Proizvodni program temelji se na konzerviranim proizvodima sardine, skuše i tune te ribljih pašteta, namaza i salata. Izvozi se oko 80% proizvedene robe.
→ riba
M. Etinger: Na pragu jedne godišnjice. Morsko ribarstvo, 27(1975) 1, str. 18.
A. Dragić: Sto i jedanaest godina tvornica za preradu ribe. Morsko ribarstvo, 43(1991) 1, str. 23–28.
A. Dragić: Ribolovne organizacije na području Hrvatskog Primorja i Istre u razdoblju od 1950. do 1960. godine. Morsko ribarstvo, 46(1994) 3–4, str. 104–107.
RO Mirna Rovinj
Mirna d. d. (od 1993)