Objavljeno:
Ažurirano: 5. ožujka 2020

Moller, Ivan (Giovanni) (Split, oko 1734 – Split, 5. VII. 1783), pravnik i stručnjak za ribarstvo Dalmacije u drugoj polovici XVIII. st.

Doktorirao je pravo 1754. u Padovi. U Splitu je radio kao odvjetnik. Zaslužan je za osnivanje Gospodarskoga društva u Splitu (Società Economica di Spalato) 1767., prve takve ustanove u Dalmaciji kojoj je svrha bila proučavanje novih dostignuća u poljoprivredi, ribarstvu i trgovini te njihova primjena u gospodarstvu Dalmacije. Predsjednik Društva bio je 1767–83.

Godine 1775. održao je predavanje o štetnosti koćarenja u Splitskom kanalu i o potrebi zaštite riblje mlađi. Iste godine objavio je u Veneciji raspravu o ribarstvu Dalmacije, u kojoj je tvrdio kako nekontrolirano koćarenje u priobalnome moru uzrokuje osiromašenje ribljega fonda i ulova. Godine 1782. organizirao je prvu ribarsku ekspediciju u vodama srednjeg i južnog Jadrana, kojoj je cilj bio ispitivanje novih metoda ribarenja, unapređenje tehnologije i preradbe (konzerviranja) ribe te ispitivanje posebnog tipa ribarskoga broda, projektiranoga prema njegovima i rezultatima istraživanja njegovih suradnika Ivana Ugolinija i Nikole Grisogona. Godine 1783. objavio je Izvještaj o eksperimentalnom ribolovu i koristima istoga u Dalmaciji.

Mollerovom smrću rasprave i diskusije u Društvu postale su teorijske, a članovi teoretičari koji su pisali na talijanskome jeziku, što je bilo daleko od Mollerove ideje pri osnivanju Društva da ribarima olakša svakodnevni posao.


Ostali podatci
Što pročitati?

Š. Županović: Ribarstvo Dalmacije u 18. stoljeću. Split, 1993.

Znanost u Hrvata: prirodoslovlje i njegova primjena. Zagreb, 1996.

Moller, Ivan
Pravnik i stručnjak za ribarstvo Dalmacije.

Opći podatci
Ime
Ivan (Giovanni)
Prezime
Moller
Mjesto i datum rođenja
Split, 1734.
Mjesto i datum smrti
Split, 05. 07. 1783.

Kategorije i područja
Kategorija