Objavljeno: .
Ažurirano: 14. lipnja 2022.

PIK Vrbovec plus d. o. o., poduzeće za preradbu mesa i proizvodnju mesnih prerađevina osnovano 1961. sa sjedištem u Vrbovcu; jedno od najvećih poduzeća mesne industrije u Hrvatskoj.

Nastalo je na temeljima Tvornice za preradbu mesa Predović koju je u Gjurgjištu (Đurđište, Đurište; danas šire područje Vrbovca) osnovao poduzetnik Đuro Predović 1928., šest godina nakon što je registrirao Trgovinu živim i zaklanim blagom Predović d. d. To je područje bilo poznato po uzgoju stoke, posebice svinja, što je bila dobra polazna osnova za takvu vrstu industrije. Tijekom 1930-ih tvornica je prerasla u kombinat koji se osim klanjem i preradbom mesa bavio i proizvodnjom suhomesnatih proizvoda i imunoseruma, a kao sporedna poduzeća radile su ciglana i pilana. Godine 1938. zapošljavao je 160 radnika.

Nakon uspostave NDH 1941. tvornica je dospjela pod državnu upravu te je radila do 1943., kada su u partizanskom napadu uništeni strojevi. Sve do kraja rata služila je kao sabiralište poljoprivrednih i stočarskih sirovina. Nakon rata nacionalizirana je, a Đ. Predović izbjegao je u inozemstvo. Godine 1946. vlasti NR Hrvatske uložile su u obnovu tvornice, nakon čega je započela proizvoditi za državne potrebe pod nazivom Industrija mesnih proizvoda. Godine 1959. ušla je u sastav poduzeća → Sljeme iz Sesveta, a od 1962. počela je raditi pod nazivom PIK Vrbovec, mesna industrija. Od sredine 1970-ih bila je ustrojena kao SOUR s nekoliko RO-a i više OOUR-a unutar njih. Tada je započela izvoziti mesne prerađevine u Europu i Ameriku. Godine 1980. u njezinu je sastavu osnovana svinjogojska farma, a 1985. govedarska. Početkom 1980-ih zapošljavala je približno 1200 radnika, a taj je broj narastao 1991. na više od 2000 zaposlenih.

Proizvodnja mesnih proizvoda, druga polovica XX. st.

Proizvodni pogon, druga polovica XX. st.

Distribucija proizvoda, druga polovica XX. st.

Od 1992. poduzeće je nastavilo djelovati kao dioničko društvo u većinskom vlasništvu malih dioničara. Nova tvornica za preradbu mesa otvorena je 1995. Od 2001. većinski vlasnik društva postala je Republika Hrvatska. Godine 2003. ušlo je u postupak privatizacije, a 2005. postalo je dio koncerna Agrokor. U tom je razdoblju proizvodnja znatno povećana (2005. iznosila je 24 000 t mesa, a 2007. 46 500 t), a poduzeće je započelo proizvoditi i mesne proizvode s robnom markom Sljeme. Godine 2009. puštena je u pogon nova tvornica svježega mesa, a 2012. započeli su s radom novi pogoni za proizvodnju trajnih kobasica, za narezivanje i pakiranje narezaka te skladište gotove robe.

Proizvodnja svježeg mesa

Skladište svježeg mesa

Godine 2018. poduzeće je zapošljavalo 1757 radnika. Od 2019. u vlasništvu je Fortenova grupe te posluje pod današnjim imenom. Proizvodi svježe i smrznuto svinjsko i juneće meso, suhomesnate proizvode, mesne konzerve, masnoće životinjskoga podrijetla i druge mesne prerađevine, te se bavi stočarskim uzgojem. Izvozi oko 10% svoje proizvodnje.

Pogon za narezivanje i pakiranje proizvoda

Proizvodnja trajnih kobasica

Ostali podatci
Što pročitati?

L. Hadelan, M. Zrakić, A. Matić: Višekriterijska ocjena najvećih tvrtki prehrambene industrije u Hrvatskoj. Agroeconomia Croatica, 4(2014) 1, str. 1–7.

M. Kolar-Dimitrijević: Tvornica suhomesnate robe grkokatolika Đure Predovića u Gjurgjištu kraj Vrbovca u prvoj polovini 20. stoljeća. Cris, 17(2015) 1, str. 9–24.

Mrežne poveznice
PIK Vrbovec plus d. o. o.

Poduzeće za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina; jedno od najvećih poduzeća mesne industrije u Hrvatskoj.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Vrbovec
Godina osnutka
1962.
Povezana poduzeća

Kategorije i područja