Objavljeno: .
Ažurirano: 1. srpnja 2022.

Same Deutz-Fahr Žetelice d. o. o., tvornica poljoprivrednih strojeva i uređaja sa sjedištem u Županji, osnovana 1984. kao RO u sklopu poduzeća → Đuro Đaković (sv. 1) iz Slavonskog Broda.

Zbog potražnje za kvalitetnim kombajnima domaće proizvodnje, tvornica Đuro Đaković odlučila je 1982. započeti gradnju tvornice poljoprivrednih strojeva u Županji. Pod nazivom Tvornica poljoprivrednih strojeva i uređaja započela je proizvodnju 1984., a zapošljavala je više od 700 radnika. Proizvodnja se odvijala u suradnji i na temelju licence njemačkoga poduzeća Klöckner-Humboldt-Deutz (KHD)-Fahr.

Godine 1994. tvornica Đuro Đaković potpisala je desetogodišnji ugovor o poslovno-tehničkoj i komercijalnoj suradnji koji je jamčio trajnu isporuku i prodaju proizvoda njemačkoga partnera Deutz-Fahr na hrvatskom tržištu. Cjelokupnu proizvodnju svojeg najmanjega tipa kombajna njemačko poduzeće prenijelo je u Županju već godinu kasnije. Serijska proizvodnja usavršenih visokoučinskih kombajna Globus 6.240, kojih je razvoj trajao tri godine, uvedena je 2003. Iste godine tvornica je proširila proizvodni program jednorednim i dvorednim vučenim beračem kukuruza u klipu, proizvodom koji je poslije dominirao u njihovu izvoznom asortimanu. Godine 2005. tvornicu je preuzeo dotadašnji partner, koji od 1995. djeluje u sklopu talijanske grupe Same Deutz-Fahr (SDF). Grupu SDF čine robne marke Deutz-Fahr, Lamborghini Trattori, Hürlimann, Grégoire i Lamborghini Green Pro. Poduzeće se sastoji od 8 proizvodnih pogona u Europi i Aziji, 13 prodajnih podružnica u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, te udruženja u Kini i u Rusiji. Tvornica od tada djeluje pod današnjim nazivom, te proizvodi strojeve i opremu za žetvu i preradbu žitarica te zelenih usjeva. Koristi se Deutzovim motorima, a od 2015. u modele kombajna C7 i C9 ugrađuje Mercedesove motore koji znatno smanjuju emisiju plinova. Izvozi više od 95% ukupne proizvodnje. Godine 2019. u poduzeću je proizvedeno 410 kombajna, a zaposleno oko 400 radnika.

Žetelice C6205

Ostali podatci
Što pročitati?

Industrija Đuro Đaković. 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu. Slavonski Brod, 2012., str. 344–348.

Same Deutz-Fahr Žetelice d. o. o.
Proizvodni pogon

Tvornica poljoprivrednih strojeva i uređaja osnovana 1984. u Županji u sklopu poduzeća Đuro Đaković.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Županja
Godina osnutka
1984.
Prijašnji nazivi

Tvornica poljoprivrednih strojeva i uređaja Đuro Đaković (1984–2005)

SAME Deutz-Fahr Žetelice (od 2005)


Kategorije i područja