Objavljeno: .
Ažurirano: 14. lipnja 2023.

Tvornica duhana Rovinj d. o. o. (TDR), poduzeće za proizvodnju duhana i duhanskih proizvoda sa sjedištem u Rovinju, osnovano 1872. Hrvatski vodeći proizvođač i izvoznik cigareta.

Započelo je djelovati kao pogon za opskrbu cigarama časnika austrougarske vojske pod nazivom I. R. Manifattura tabacchi u Ulici San Damiano u Rovinju. Najveće zasluge za pokretanje industrije duhana pripadaju tadašnjemu gradonačelniku Rovinja Matteu Campitelliju. Od osnutka do početka I. svj. rata tvornica je bila dijelom državnoga monopola K. K. Tabak-regie u kojem je bila koncentrirana preradba i trgovina duhana na području Austro-Ugarske. U prvoj godini poduzeće je zapošljavalo oko 400 radnika, a bilo je opremljeno s 13 različitih strojeva za motanje, pakiranje i oblikovanje cigara, prešama za bale i štrcaljkama za održavanje vlažnosti duhana, te trima sušarama. Ručno savijene cigarete i lule počele su se proizvoditi 1878. U idućih desetak godina provedena je prva veća mehanizacija proizvodnoga procesa. Nabavljeni su motori koji su pokretali dvanaestak strojeva, iako je većina proizvodnje i dalje bila ručna. Daljnje modernizacije slijedile su potkraj XIX. i početkom XX. st. Prije I. svj. rata poduzeće je imalo oko 1100 radnika. Godine 1913. na tržište je plasirana cigareta tipa American Blend izrađena od mješavine američkih duhana Virginia i Burley. Tijekom rata upravljanje poduzećem preuzeo je Talijanski državni monopol koji ga je vodio do kraja II. svj. rata. U razdoblju između dvaju svjetskih ratova u tvornicu su bili dopremljeni zastarjeli i derutni strojevi, novi strojevi za izradbu cigareta i pakiranje rezanoga duhana montirani su 1922. Proizvodile su se cigare Toscana i Romana i cigarete. Broj radnika kretao se oko 800.

Nakon II. svj. rata poduzeće je nacionalizirano i ukinuta je proizvodnja cigara. Glavna uprava za duhan odlučila je likvidirati tvornice duhana u Puli, Rijeci i Senju, a dio strojeva iz riječke tvornice duhana (→ Tvornica duhana Rijeka) dopremljen je u Rovinj. Polovni strojevi za pakiranje cigareta dopremljeni su iz Niša i Sarajeva. Prva poslijeratna cigareta bila je Stella Rossa. Poduzeće je početkom 1950-ih modernizirano kupnjom novih strojeva za izradbu i pakiranje cigareta, a u sljedećih deset godina svi su stari strojevi zamijenjeni novima. Nakon modernizacije na tržište je izbačena nova marka cigarete Primorka. U okolici Rovinja oživio je uzgoj duhana koji je 1951. iznosio 21 t, a 1956. 128 t. Većina proizvedenih cigareta bile su tzv. orijentalne cigarete bez filtra. Nakon 1961. porasla je potražnja za cigaretama s filtrom, pa je tvornica u Rovinju 1969. nabavila nove strojeve za izradbu cigareta s filtrom. U sljedeće dvije godine automatizirana je priprema duhana i izradba cigareta te je moderniziran grafički pogon. TDR je 1972. od poduzeća Austria Tabakwerke kupio licencu za proizvodnju marke cigarete s filtrom Milde Sorte i njezinu prodaju na jugoslavenskom tržištu. Do 1975. to je postala najtraženija cigareta s licencom na domaćem tržištu.

Pakiranje duhanskih proizvoda, 1955.

Početkom 1980-ih proizvodnja je automatizirana, instalirani su tada najsuvremeniji strojevi. Lansirana je marka cigareta Ronhill kao izvorna kreacija rovinjskih stručnjaka. Kupljena su duhanska polja u Podravini i Slavoniji, na kojima se uzgajao duhan u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom u Zagrebu. Za potrebe fizikalno-kemijskoga laboratorija nabavljeni su spektrofotometar i stroj za pušenje, analize kojih su dovele do stalnoga smanjivanja tara i nikotina, štetnih sastojaka u dimu cigareta.

Privatizacija poduzeća, koje je tada imalo oko 450 zaposlenih, provedena je 1993. Od 2003. TDR je bio u sastavu Adris grupe, a od 2015. je u vlasništvu poduzeća British American Tobacco (BAT). Konkurentsko poduzeće → Tvornicu duhana Zagreb TDR je preuzeo 1998. Godine 2007. proizvodni pogoni premješteni su u Kanfanar, nedaleko od Rovinja u kojem je ostala uprava poduzeća. Na mjestu stare tvornice u Rovinju danas se održavaju razni festivali. U 2018. TDR je imao 550 zaposlenih. Novim investicijama matičnog poduzeća BAT u rovinjske pogone od 2021. proširuje se proizvodni asortiman na grijane duhanske proizvode.


Ostali podatci
Što pročitati?

K. Džeba: Duhanski put u Rovinj. 115 godina Tvornice duhana Rovinj. Rovinj, 1987.

Tvornica duhana Rovinj. Arhitektura, povijest i suvremenost 1872. – 2002. Rovinj, 2002.

Iz arhive LZMK-a

M. Ferenčić: Tvornica duhana rovinj d. o. o. Istarska enciklopedija, 2005., str. 828.

Tvornica duhana Rovinj d. o. o.
Poslovna zgrada

Poduzeće za proizvodnju duhanskih proizvoda.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Rovinj
Godina osnutka
1872.
Prijašnji nazivi

I.R. Manifattura tabacchi (1872–1914)

K. K. Tabak-regie (1914–45)

Tvornica duhana Rovinj (od 1945)

Povezane osobe
Povezana poduzeća

Kategorije i područja