Objavljeno: .
Ažurirano: 4. prosinca 2018.

vozila, sredstva namijenjena prijevozu putnika ili tereta kopnom. Osim kopnom, neka se vozila mogu kretati i vodom (amfibija) ili lebdjeti na maloj udaljenosti iznad površine (→ lebdjelica).

U vozila koja se kreću pripremljenom podlogom (cestovna vozila) ubrajaju se putnička (→ autobus; trolejbus; motocikl; bicikl), teretna (→ kamion, tegljač s poluprikolicom, kamion s prikolicom), kombinirana (tzv. kombiji), posebna (npr. ambulantno vozilo, cisterna, hladnjača, vozilo za odvoz smeća) te radna vozila (vatrogasno vozilo, čistilica, ralica za snijeg, autodizalica). Vozila se mogu kretati i neuređenim terenom (terenska vozila) ili biti prisilno vođena po posebno uređenom kolosijeku, kao npr. → željeznička vozila (u koja pripadaju → lokomotive, → motorni vlakovi i → vagoni). Vozilima se nazivaju i → uspinjače i → žičare. Većina je vozila o podlogu oslonjena kotačima, a iznimno gusjenicama, te skijama ili klizaljkama (→ saonice), koji omogućuju kretanje uz što manje trenje.

Vozilima se kadšto smatraju i samokretna sredstva koja služe za obavljanje različitih radova, no ona se češće nazivaju radnim strojevima (građevinski, šumarski, rudarski, poljoprivredni). Posebnu vrstu čine vozila namijenjena borbenom djelovanju (→ oklopna vozila). Vozilima se ne smatraju sredstva namijenjena prijevozu na vrlo kratkim udaljenostima (→ prenosila i dizala), a u hrvatskom zakonodavstvu ni sredstva namijenjena osobnom prijevozu slabo pokretnih osoba, koja se pritom ne kreću brzinom većom od brzine hoda.

vozila
Autobus Irisbus Citelis 12 francuske proizvodnje, Zagrebački električni tramvaj, 2009.

Sredstva namijenjena prijevozu putnika ili tereta kopnom.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje