Objavljeno: .
Ažurirano: 18. srpnja 2022.

Xellia d. o. o., poduzeće za istraživanje i razvoj farmaceutskih proizvoda sa sjedištem u Zagrebu, utemeljeno 2011. Dio je međunarodnoga farmaceutskoga poduzeća Xellia Pharmaceuticals sa sjedištem u Kopenhagenu te centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj tog poduzeća. Usmjereno je na sustavno istraživanje i razvoj novih i poboljšanih antiinfektivnih → lijekova i inovativnih → farmaceutskih tehnologija, prijeko potrebnih za borbu protiv teških i za život opasnih bakterijskih i gljivičnih infekcija, uključujući sojeve visokootporne na većinu postojećih lijekova.

Iako su postojeći antiinfektivni aktivni farmaceutski sastojci (engl. active pharmaceutical ingredient, API) i sterilni gotovi farmaceutski proizvodi (engl. finished dosage forms, FDF) glavni segment poslovanja Xellije, ulaže se i u istraživanje i razvoj novih, inovativnih i patentiranih molekula (engl. new chemical entity, NCE). Godine 2019. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je za uporabu novi farmaceutski pripravak koji uz → antibiotik vankomicin sadržava nove pomoćne tvari (ekscipijense), a nositeljice patenata su hrvatske znanstvenice zaposlene u Xelliji Ivona Jasprica, Katarina Alilović i Sabina Keser. Taj farmaceutski pripravak nalazi se na svjetskom tržištu pod nazivom Premixed Vancomycin Injection in a Ready-to-Use infusion bag i, iako ne počiva na otkriću nove molekule, omogućava znatno lakšu primjenu toga vrlo važnog antibiotika u terapiji opasnih bolničkih infekcija, jer se u njemu vankomicin prvi put nalazi u obliku gotove infuzijske otopine spremne za uporabu, koja je stabilna na sobnoj temperaturi punih 16 mjeseci. Do sada se vankomicin pripremao iz praškastih injekcija, što je oduzimalo vrijeme medicinskom osoblju, davalo otopinu stabilnosti svega 12 do 24 sata na sobnoj temperaturi te uvodilo mogućnost neželjenih pogrešaka u proceduri, što u određenom broju slučajeva može uzrokovati neadekvatno liječenje teško oboljelih pacijenata.

Generalni direktor Xellije u Zagrebu je → Aleksandar Danilovski, potpredsjednik Uprave zadužen za globalno istraživanje i razvoj poduzeća Xellia Pharmaceuticals, a zagrebačko poduzeće čini oko 120 zaposlenika, većinom znanstvenika obrazovanih na hrvatskim sveučilištima iz područja biomedicinskih, prirodnih i biotehničkih znanosti sa stečenim iskustvom u hrvatskim poduzećima poznatima po snažnome povijesnom farmaceutskom naslijeđu.


Ostali podatci
Mrežne poveznice
Xellia d.o.o.
Poduzeće za istraživanje i razvoj farmaceutskih proizvoda utemeljeno 2011. u Zagrebu.

Opći podatci
Mjesto osnutka
Zagreb
Godina osnutka
2011.

Kategorije i područja