Božanić, Rajka (Zaprešić, 22. III. 1968), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda.
Na → Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je nutricionizam 1991. i biokemijsko inženjerstvo 1992. te doktorirala 2000. disertacijom Utjecaj vrste i sastava mlijeka na aktivnosti intestinalnih bakterija mliječne kiseline i kakvoće fermentiranih napitaka (mentorica LJ. Tratnik). Od 1991. radi na Fakultetu, od 2009. kao redovita profesorica. Predaje kolegije Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, Prehrambene tehnologije namirnica životinjskog podrijetla te Tehnologija proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka, sireva i sirutkinih proteina. Pročelnica je Laboratorija za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda od 2011. i predstojnica Zavoda za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo od 2017. Autorica je udžbenika Vrste mlijeka (s K. Lisak Jakopović i I. Jeličić, 2018) i Mlijeko i mliječni proizvodi (s LJ. Tratnik, 2012). Urednica je časopisa Mljekarstvo od 2016. Dobitnica je Državne nagrade za znanost 2012.