Objavljeno: .
Ažurirano: 15. rujna 2021.

Dellaitti, Ivan (Senj, XIX. st. – Senj, XX. st.), izumitelj uređaja za proizvodnju acetilenskoga plina i acetilenske svjetiljke.

Dellaitti je 1898. konstruirao i patentirao uređaj za proizvodnju acetilenskoga plina iz karbida i svjetiljku za ribolov što je svjetlila uz pomoć acetilenskoga plina. U eksperimentalnome ribolovu tom svjetiljkom Dellaittiju je pomagao tadašnji ribarski nadzornik → Petar Lorini. Svjetiljka je vrlo brzo ušla u uporabu, zamijenivši dotadašnji tradicionalni način osvjetljavanja mora noću uz pomoć vatre.

Uređaj za proizvodnju acetilenskoga plina i svjetiljka funkcionirali su tako da bi voda ušla u otvor uređaja gdje se nalazi kalcijev karbid i postupno ga natapala. Reakcijom vode i kalcijeva karbida nastajao je acetilenski plin koji je ispunio posudu i svojim tlakom spriječio daljnji prodor vode u nju. Zatim se acetilenski plin cjevčicama dovodio do svjetiljke, gdje je izgarao. Kako se plin trošio, tlak se smanjivao, voda je ulazila u spremnik i stvarale su se nove količine acetilenskoga plina te se tako potrošnjom acetilenskoga plina njegova količina uvijek obnavljala.

Konstruiranjem acetilenskih svjetiljki bavio se i komiški ribar Jakov Kuljiš Amerikana. On je za svoj patent acetilenske svjetljike za noćni ribolov (1903) kao useljenik u Americi dobio državno priznanje i bio je proglašen počasnim građaninom SAD-a.


Ostali podatci
Što pročitati?

P. Lorini: Ribanje i ribarske sprave pri istočnim obalama Jadranskoga mora. Pretisak. Zagreb, 1995.

J. Božanić: Terra nauta. Doprinos hrvatskih ribara svjetskom ribarstvu. Sušačka revija, 17(2009) 65, str. 23–37.

Rogi ribaru. O ribarstvu Crikvenice i okolice. Crikvenica, 2011.

Što posjetiti?

Hrvatski prirodoslovni muzej, nacrt acetilenske svjetiljke

Dellaitti, Ivan
Sustav svjetiljke s acetilenskim plinom, objavljeno u knjizi Ribanje i ribarske sprave pri istočnim obalama Jadranskog mora autora Petra Lorinija, 1903., Beč

Izumitelj uređaja za proizvodnju acetilenskoga plina i acetilenske svjetiljke.

Opći podatci
Ime
Ivan
Prezime
Dellaitti
Mjesto i datum rođenja
Senj
Mjesto i datum smrti
Senj
Povezane osobe

Kategorije i područja
Kategorija