Matasović, Danko (Čakovec, 6. VII. 1937), prehrambeno-tehnološki inženjer, promicatelj domaće znanosti o prehrani i prehrambenoj tehnologiji.
Diplomirao je 1961. na Prehrambeno-tehnološkome odjelu Tehnološkoga fakulteta u Zagrebu (→ Prehrambeno-biotehnološki fakultet; PBF), a doktorirao 1968. tezom Prilog poznavanju strukture i kondenzacije izoliranog alkalnog lignina bjelogorice (mentor → M. Laćan). Bio je asistent u Istraživačkom institutu → Plive (od 1961) i u Institutu za organsku kemiju i biokemiju (1962–65) te profesor organske kemije i procesa u organskoj kemijskoj industriji na Višoj kemijskoj školi (od 1965) u Zagrebu. U prehrambenoj industriji → Franck radio je kao rukovoditelj odjela razvoja i kontrole (od 1969), na poslovima istraživanja i razvoja (od 1989) i kao rukovoditelj službe tehnologije i razvoja (od 1996. do umirovljenja 1999). U SOUR-u Cibona u Zagrebu djelovao je kao pomoćnik predsjednika (od 1976), vršitelj dužnosti predsjednika (od 1983) i član Poslovodnog odbora (do 1989). U Prehrambeno-tehnološkom institutu u Zagrebu (od 1985. Zavod za poznavanje i kontrolu namirnica PBF-a) bio je znanstveni suradnik (od 1966) i znanstveni savjetnik (od 1976), a na Tehnološkome fakultetu znanstveni savjetnik (od 1979). Većinu djelovanja posvetio je promicanju domaće znanosti o prehrani, prehrambenoj tehnologiji i zakonskoj regulativi u gospodarstvu i trgovini. Napisao je nekoliko knjiga i udžbenika za strukovne škole (Mali vodič kroz razumnu prehranu, 1989; Hrana, prehrana i zdravlje, 1992; Poznavanje prehrambene robe, 1993–2003), te tristotinjak znanstvenih, znanstveno-popularnih i stručnih radova. Bio je redoviti član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (1994–2017). Suosnivač je Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (1997). Dobitnik je Nagrade »Fran Tućan« za popularizaciju biotehničkih znanosti (1990).