Frece, Jadranka (Zagreb, 27. III. 1974), biotehnološka inženjerka, stručnjakinja za sinbiotički učinak bakterija u proizvodnji hrane.
Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1997. te doktorirala 2007. disertacijom Sinbiotički učinak bakterija: Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 (mentorica → J. Šušković). Od 1999. radi na Fakultetu, gdje je od 2016. redovita profesorica. Predaje kolegije Mikrobiologija, Mikrobiologija namirnica, Bakteriologija i Mikologija. Bila je prodekanica Fakulteta 2011–19. te je dekanica od 2019. Područje njezina znanstvenoga interesa je sinbiotički učinak bakterija u proizvodnji hrane te je autorica triju patenata (s → D. Kovačevićem i K. Markov, 2014. i 2015., te s A. Gavrilović, K. Markov i J. Jug-Dujakovićem, 2017). Glavna je urednica časopisa Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition od 2016. Dobitnica je Godišnje nagrade za znanost 2014.