Autor: D. Rogale
Objavljeno: .
Ažurirano: 28. ožujka 2022.

radna i zaštitna odjeća, dizajnerski uniformirana konvencionalna odjeća u svrhu naglašavanja pripadnosti određenoj organizacijskoj cjelini i statusa u njoj, odnosno odjeća oblikovana za radne procese s izrazitim opasnostima.

U radnu odjeću spadaju hlače, suknje, košulje, kravate, prsluci, sakoi, jakne, kute, kombinezoni, sveučilišne i sudačke toge, uniforme za rad u bankama, hotelima, zrakoplovima, brodovima, ugostiteljstvu, zdravstvu i dr. Zaštitna odjeća izrađena je da štiti od jedne ili više opasnosti koje mogu ugrožavati sigurnost i zdravlje osoba na radu te pokriva ili zamjenjuje osobnu odjeću tijekom rada ili boravka na opasnim radnim mjestima. Osnovni zahtjevi za takvu vrstu odjeće su neškodljivost pri nošenju, funkcionalan dizajn uz poštovanje ergonomskih načela i udobnost nošenja.

Vodonepropusna i upozoravajuća zaštitna odjeća od višeslojnih materijala s reflektirajućim vrpcama; visoko vidljiva odjeća koje su šavovi izrađeni na strojevima za visokofrekventno ili toplotno spajanje u poduzeću Čateks

Zaštitna se odjeća prema hrvatskim normama dijeli na odjeću namijenjenu za zaštitu od mehaničkih opasnosti, zaštitu od topline i vatre, zaštitu pri zavarivanju i srodnim procesima, zaštitu od statičkoga elektriciteta, kiše i hladnoće, zaštitu pri smanjenoj vidljivosti, te za zaštitu od kemijskih štetnosti i opasnosti. Odjeća za zaštitu od mehaničkih opasnosti mora potpuno pokrivati drugu odjeću koja se nosi ispod nje, mora prianjati uz tijelo te imati glatku vanjsku površinu bez istaknutih nabora, džepova i vanjskih šavova. Može imati i štitnike za donji (hlače) ili gornji dio tijela (jakna). Odjeća za zaštitu od topline i vatre mora štititi od konvekcijske i radijacijske topline i topline dodira, te od prskanja rastaljenoga metala. Odjeća za zaštitu pri zavarivanju i srodnim procesima štiti od malih prskotina rastaljenoga metala, kratkoga dodira s plamenom, te smanjuje mogućnost od električnog udara, kratkim slučajnim dodirom neizoliranog električnog vodiča pri naponima do približno 100 V istosmjerne struje u uobičajenim uvjetima zavarivanja. Odjeća za zaštitu od statičkoga elektriciteta sprečava pojave električnih iskri u eksplozivnom okruženju (benzinske crpke, rafinerije, mlinovi, silosi, tekstilni pogoni) ili pri montaži elektroničkih komponenti osjetljivih na statički elektricitet. Proizvodi se od tkanina s utkanim vodljivim nitima (pređama) ili antistatičkim premazima. Odjeća za zaštitu od nepovoljnih vremenskih uvjeta štiti tijelo od padalina, hladnoće, vjetra i vlage. Zaštitna odjeća pri smanjenoj vidljivosti mora, ovisno o razini vidljivosti, imati određene površine s fluorescentnim i retrorefleksnim materijalima, a boje materijala pozadine moraju biti uočljive. Odjeća za zaštitu od kemijskih, radioloških i bioloških opasnosti štiti od ugroza u plinovitom, tekućem i čvrstom stanju, a prema trajnosti razlikuje se odjeća za trajnu, ograničenu i jednokratnu uporabu. Mora osigurati nepropusnost materijala, šavova, preklopnih mjesta s drugom osobnom zaštitnom opremom.

Jakna sa zaštitom od toplinskog učinka električnoga luka poduzeća Splendor tekstil nakon laboratorijskoga testiranja (vanjski sloj jakne izgorio dok je s unutrašnje strane ostao neoštećen)

Aparat za provjeru vodonepropusnosti šavova u poduzeću Splendor tekstil, 2020.

Zaštitna odjeća može štititi i radni proces ili izradak od kontaminacije od strane radnika, što je slučaj u farmaceutskoj, prehrambenoj, optičkoj, precizno-mehaničkoj i elektroničkoj industriji.

Radna i zaštitna odjeća u Hrvatskoj

Radna i zaštitna odjeća projektira se i proizvodi u hrvatskim poduzećima Hemco u Đakovu, → Splendor tekstil u Klanjcu i Sesvetskom Kraljevcu, te Konfeks i Kroko u Zagrebu. Za proizvodnju su potrebna izrazita tehnička znanja i visokotehnološke metode. Rezanje materijala izvodi se NC vođenim agregatima s noževima i laserima, spajanjem dijelova šivanjem, toplinskim konvekcijskim i kondukcijskim te ultrazvučnim i visokofrekventnim metodama. U Hrvatskoj se proizvodi i zaštitna odjeća za vojne namjene (→ vojna odora). Tehničke tkanine i zaštitni materijali izrađuju se u poduzeću → Čateks u Čakovcu, a odore u poduzećima Hemco, Splendor tekstil, Konfeks te Kroko, u kojem se proizvode i protubalistički prsluci. Nekolicina manjih proizvođača posljednjih se godina profilirala kao poduzeća za proizvodnju medicinske zaštitne odjeće (→ medicinski tekstil). Proizvodnjom radne i zaštitne odjeće među ostalima bave se i Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO iz Zagreba te Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES iz Splita.

Rad na stroju za termobrtvljenje šavova u poduzeću Splendor tekstil, 2020.

Stroj za prevlačenje materijala poliuretanom u poduzeću Čateks

Ugradnjom minijaturnih elektroničkih sustava u zaštitnu odjeću mijenja se pasivni način zaštite u aktivni. Na tom principu je na → Tekstilno-tehnološkome fakultetu u Zagrebu uspješno inovirana pametna zaštitna odjeća za dementne osobe, kapa za praćenje srčanoga pulsa te → inteligentna odjeća za zaštitu od hladnoće, apneje i za šumske radnike.


Ostali podatci
Što pročitati?

Splendor »Tekstil« d. o. o. U: Tekstilna znanost i gospodarstvo. Textile Science and Economy (zbornik radova). Zagreb, 2018., str. 265.

radna i zaštitna odjeća
Vodonepropusna i upozoravajuća zaštitna odjeća od višeslojnih materijala s reflektirajućim vrpcama proizvedena u poduzeću Čateks

Odjeća oblikovana za radne procese s izrazitim opasnostima.

Kategorije i područja
Kategorija
Područje
Uže područje