Objavljeno: .
Ažurirano: 13. travnja 2022.

uživala, namirnice ili njima slični proizvodi ugodnih organoleptičkih svojstava, koji nadražuju ili smiruju živčani sustav, poboljšavaju apetit ili probavu te utječu na okus i aromu namirnica u koje su dodani. Većinom su bez veće prehrambene vrijednosti.

U uživala se ubrajaju → kava, → čaj, → alkoholna pića, → duhanski proizvodi i neki → začini. Djelatni su sastojci uživala pretežno alkaloidi (kofein u kavi i čaju, nikotin u duhanu, teobromin u kakau i čokoladi, kapsaicin u ljutoj paprici, piperin u crnom i bijelom papru), pojedini sastojci eteričnih ulja (u začinskom bilju) ili etilni alkohol (u alkoholnim pićima). Budući da neka uživala produženom uporabom mogu dovesti do navikavanja štetnoga za zdravlje (npr. alkohol ili duhan), nema oštre granice između uživala i toksikomanogenih sredstava koja uzrokuju ovisnost. Proizvodnja i prodaja takvih uživala u Hrvatskoj, EU-u i većem dijelu svijeta podložna je strogim propisima, a njihova se uporaba nastoji destimulirati.

U Hrvatskoj je 2017. proizvedeno 13 443 t pržene kave s kofeinom, 54 t kave bez kofeina i 835 t proizvoda koji su nadomjestci, ekstrakti i koncentrati kave te 67 t čaja i 12 t proizvoda koji su ekstrakti, nadomjestci i esencije čaja. Proizvedeno je i 8524 milijuna komada cigareta koje sadržavaju duhan, mješavine duhana i njihove nadomjestke, 715 t duhana za pušenje i 8324 t ostalih duhanskih proizvoda te oko 44 000 hl (100% alk.) destiliranih alkoholnih pića, 461 000 hl vina i 3 373 000 hl piva. Najveći proizvođači uživala u RH su → Franck, → Zagrebačka pivovara, → Osječka pivovara i → Karlovačka pivovara, → Badel 1862 i → Tvornica duhana Rovinj. Tehnologija uživala izučava se na preddiplomskom i diplomskome studiju → Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta u Zagrebu.

uživala
Namirnice ili njima slični proizvodi ugodnih organoleptičkih svojstava, koji nadražuju ili smiruju živčani sustav, poboljšavaju apetit ili probavu, te utječu na okus i aromu namirnica u koje su dodani.

Kategorije i područja