Gorica, tvornica emajliranoga, pocinčanoga i brušenoga posuđa, osnovana 1928. sa sjedištem u Zagrebu. Prvi joj je vlasnik bio poduzetnik Vladimir Arko, po kojem je i nosila prvotni naziv – Arko-emajl.…
Područje: prehrambena tehnologija
gotova hrana, hrana koja je mehanički ili termički obrađena i pripremljena za konzumaciju. Neposredno prije konzumacije odmrzava se, podgrijava ili rehidratira, a sama za sebe ili u kombinaciji s drugim…
Herceg, Zoran (Zagreb, 28. XI. 1969), prehrambeno-tehnološki inženjer, stručnjak za razvoj novih tehnologija procesiranja hrane.
Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu diplomirao je 1994. te doktorirao 2000. disertacijom Utjecaj tribomehaničke mikronizacije…
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, znanstveno-stručni časopis iz područja biotehnologije i nutricionizma → Hrvatskoga društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista. Izlazi od 2002. pod nazivom…
Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (HDPBN), strukovna udruga Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta (PBF) u Zagrebu. Osnovana je 1999. pod nazivom Klub prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s ciljem okupljanja i…
Iločki podrumi d. d., poduzeće za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina osnovano u Iloku, s tradicijom iz 1450.
Jadranka 1892. d. d., poduzeće za preradbu i konzerviranje ribe, sljednik poduzeća za preradbu ribe koje je 1892. osnovao bečki industrijalac Carl Warhanek u Veloj Luci.
Jamnica plus d. o. o., poduzeće za proizvodnju i prodaju → mineralne vode i sokova sa sjedištem u Zagrebu, osnovano 1828.
Jedinstvo, tvornica procesne opreme za prehrambenu i kemijsku industriju, osnovana 1946. sa sjedištem u Zagrebu. Proizvodnja je započela u prostoru nacionalizirane obrtničke kotlarske radionice u zagrebačkoj Ilici 152 s…
Jokić, Stela (Našice, 31. VII. 1982), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za projektiranje tehnoloških procesa.
Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku diplomirala je 2006. i doktorirala 2011. disertacijom Matematičko modeliranje ekstrakcije…
Jugoriba, poduzeće za izvoz ribe i ribljih prerađevina te uvoz ribarske opreme, sirovina i repromaterijala, osnovano 1947., sa sjedištem u Zagrebu i skladištem u Rijeci.
Kandit d. o. o., tvornica za proizvodnju konditorskih proizvoda sa sjedištem u Osijeku, osnovana 1920. pod imenom Prva osječka tvornica kandita Kaiser i Starck.
Karlovačka pivovara, poduzeće za proizvodnju piva i bezalkoholnih pića osnovano 1854. u Karlovcu. Od 2014. djeluje pod nazivom Heineken Hrvatska d. o. o.
Karlović, Damir (Zagreb, 8. VI. 1938 – Zagreb, 30. VI. 2017), biokemijski inženjer, stručnjak za tehnologiju ugljikohidrata i konditorskih proizvoda.
Karolina d. o. o., tvornica konditorskih proizvoda iz Osijeka. Začetak poduzeća bio je paromlin koji je u osječkom Donjem gradu 1898. izgradio njemački doseljenik Stjepan Piller, nazvavši ga…
kava, grmolika biljka iz porodice broćeva (Rubiaceae) te napitak dobiven vodenom ekstrakcijom prženih sjemenki (zrna kave). Naziv je dobila prema etiopskoj povijesnoj pokrajini Kafi, u kojoj je prvobitno rasla. Zrna…
Koestlin d. d., tvornica za proizvodnju keksa i vafla sa sjedištem u Bjelovaru, osnovana 1920. pod nazivom Tvornica keksa, dvopeka, biskvita i finih poslastica Dragutina Wolfa i sinova.
…Komes, Draženka (Varaždin, 28. IX. 1974), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za kave, čajeve i konditorske proizvode.
Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1998. te doktorirala 2003. disertacijom Utjecaj…
konditorski proizvodi, prehrambeni proizvodi u sastavu kojih prevladavaju ugljikohidratne sirovine i različiti dodatci. Dobivaju se od triju osnovnih sirovina: šećera i šećernih sirupa, od kakaovca i od brašna. Konditorski proizvodi…
Konja, Gordana (Osijek, 29. IX. 1944 – Zagreb, 3. IX. 1998), biokemijska inženjerka, stručnjakinja za preradbu voća i povrća.
Na Biotehnološkom odjelu Tehnološkoga fakulteta (→ Prehrambeno-biotehnološki fakultet) u…
Kordun, metaloprerađivačka tvornica osnovana 1916. u Karlovcu. Pod prvotnim nazivom Kordun, industrija željezne i čelične robe proizvodila je pile za drvo. Nakon poslijeratnoga preustroja industrije i prelaska u društveno vlasništvo,…
Kovačević Ganić, Karin (Ogulin, 8. VIII. 1972), prehrambeno-biotehnološka inženjerka, stručnjakinja za tehnologiju i analitiku vina.
Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1997. i doktorirala 2005. disertacijom Identifikacija…
Kovačević, Dragan (Osijek, 17. X. 1968), prehrambeno-tehnološki inženjer, stručnjak za termofizikalna svojstva hrane.
Na Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1992. i doktorirao 1997. disertacijom Određivanje termofizikalnih svojstava…
Kraš d. d., poduzeće za proizvodnju konditorskih proizvoda sa sjedištem u Zagrebu; jedan od vodećih konditorskih proizvođača u jugoistočnoj Europi.
Njegov nastanak veže se uz osnivanje Tvornice za proizvodnju…
Kutjevo d. d., poduzeće za proizvodnju i promet poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa sjedištem u Kutjevu, osnovano 1963.
Ledo plus d. o. o., tvornica za proizvodnju i promet sladoleda i smrznute hrane sa sjedištem u Zagrebu, osnovana 1958. u sklopu poduzeća Zagrebačka mljekara. Kao samostalno poduzeće…
Lelas, Vesna (Zagreb, 28. VII. 1947), biotehnološka inženjerka, stručnjakinja za prehrambeno inženjerstvo.
U Zagrebu je 1972. diplomirala na Biotehnološkom odjelu Tehnološkoga fakulteta (→ Prehrambeno-biotehnološki fakultet), gdje…