prehrambeni aditivi, tvari točno poznatoga kemijskog sastava koje se uobičajeno ne konzumiraju kao namirnice niti su tipičan sastojak hrane, nego joj se dodaju radi poboljšanja njezinih tehnoloških svojstava (tijekom proizvodnje,…
Područje: prehrambena tehnologija
prehrambeni proizvodi, proizvodi prehrambene industrije dobiveni preradbom sirovina biljnog i životinjskog podrijetla, namijenjeni prehrani ljudi.
U proizvode biljnoga podrijetla ubrajaju se brašno i drugi → mlinski proizvodi, →…
prehrambeno inženjerstvo, složena disciplina koja povezuje znanja iz mikrobiologije, fizike, kemije, matematike i inženjerstva, radi racionalizacije procesa i postizanja proizvoda visoke kvalitete u procesima proizvodnje, preradbe, konzerviranja, pakiranja i čuvanja…
Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF), visokoškolska i znanstvenoistraživačka ustanova Sveučilišta u Zagrebu, koja izvodi sveučilišne studije u znanstvenim poljima biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma, te predstavlja središte znanstvenog i stručnog razvoja tih…
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, visokoškolska i znanstvenoistraživačka ustanova Sveučilišta u Osijeku, koja izvodi sveučilišne studije u znanstvenim poljima biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma.
Povijest
probiotici, jedna ili više kultura živih mikroorganizama, najčešće bakterija ili kvasaca, koji djeluju korisno na zdravlje domaćina (korisnika). Često i naziv za proizvode koji ih sadržavaju.
Režek Jambrak, Anet (Zagreb, 26. XII. 1980), prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za tehnike procesiranja hrane.
Diplomirala je 2002. na → Prehrambeno-biotehnološkome fakultetu (PBF) u Zagrebu, gdje je doktorirala…
riba, hladnokrvna životinja iz skupine vodenih kralježnjaka, koja se kreće s pomoću peraja, a diše škrgama. Većina vrsta živi u slatkoj vodi ili u moru, a nekoliko ih se seli…
Rogina, Božidar (Ivanjska kraj Bjelovara, 21. XII. 1901 – Zagreb, 20. I. 1967), kemijski inženjer, pionir prehrambene kemije u Hrvatskoj.
Sardina d. o. o., poduzeće za uzgoj, ulov i preradbu ribe sa sjedištem u Postirama na Braču, koje je 1907. osnovao bečki industrijalac Carl Warhanek.
Segestica, tvornica alkohola, kvasca, octa i drugih proizvoda osnovana u Sisku, svojedobno jedan od najvećih proizvođača alkoholnih pića u zemlji.
sigurnost i kvaliteta hrane, svojstva hrane da pri konzumaciji ne djeluje štetno na čovjekov organizam, da zadovoljava njegove potrebe, pruža osjećaj ugode i sl.; također stručna i znanstvena disciplina koja…
Sladorana d. o. o., tvornica za proizvodnju i preradbu šećera iz Županje, osnovana 1942. Od 2019. sjedište joj je u Zagrebu.
strojevi i oprema u prehrambenoj industriji, strojevi i oprema koji se u prehrambenoj industriji rabe za preradbu hrane. Razlikuju se prema namjeni, konstrukciji, kapacitetu, energentima i tehnološkome procesu. Prema namjeni…
šećer (saharoza), nereducirajući disaharid C12H22O11, nutritivno sladilo (16,7 kJ/g) čistog, slatkog okusa. Dodaje se u različite prehrambene proizvode u kojima osim slatkoćom pridonosi…
škrob, ugljikohidrat iz skupine rezervnih biljnih polisaharida formule (C6H10O5)n, izgrađen od jedinica glukoze i u obliku granula pohranjen u amiloplastima.
Šubarić, Drago (Gornji Kladari, BiH, 13. X. 1963), prehrambeno-tehnološki inženjer, stručnjak za tehnologiju ugljikohidrata.
Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku diplomirao je 1988. i doktorirao 1999. disertacijom Inhibicija polifenol-oksidaze…
tjestenina, prehrambeni proizvod dobiven miješanjem pšeničnog ili drugog (rižinog) brašna s vodom i drugim sastojcima, različito oblikovan te namijenjen pripremi za jelo kuhanjem ili ukuhavanjem. Uglavnom se proizvodi od pšenične…
Tomas, Srećko (Drinovci, BiH, 23. I. 1954), kemijsko-tehnološki inženjer, stručnjak za mehaničke, toplinske i separacijske procese u prehrambenom i kemijskom inženjerstvu.
Tvornica duhana Rijeka (Tabakera), poduzeće za preradbu duhana i proizvodnju duhanskih proizvoda koje je od 1851. do 1948. djelovalo u Rijeci.
Kraljevska ugarska tvornica duhana osnovana je 1851., u doba…
Tvornica duhana Rovinj d. o. o. (TDR), poduzeće za proizvodnju duhana i duhanskih proizvoda sa sjedištem u Rovinju, osnovano 1872. Hrvatski vodeći proizvođač i izvoznik cigareta.
Tvornica duhana Zagreb (TDZ), poduzeće za proizvodnju duhana i duhanskih proizvoda osnovano 1870. u Zagrebu.
Početak preradbe duhana u Zagrebu seže u 1817., kada je u Svilarskoj ulici (danas Preradovićeva…
Tvornica šećera Osijek d. o. o., tvornica za proizvodnju šećera osnovana 1905. pod nazivom Prvo hrvatsko-slavonsko dioničko društvo za industriju šećera u Osijeku.
Tvornica šećera Rijeka (Zuccheriera), tvornica za proizvodnju šećera što su je u Rijeci 1752. osnovali nizozemski trgovci koje je predvodio Urban Arnoldt.
Ugarčić-Hardi, Žaneta (Petrić) (Vinkovci, 31. 10. 1946), kemijsko-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za tehnologije preradbe žitarica.
Na Kemijsko-tehnološkom odjelu Tehnološkog fakulteta u Zagrebu diplomirala je 1971., a na tehničkoj…
ulja i masti, uz proteine i ugljikohidrate, glavni sastojci hrane. Imaju veliku energetsku vrijednost, 1 g masti daje 37,7 kJ, što je dva puta više od energetske vrijednosti…
uživala, namirnice ili njima slični proizvodi ugodnih organoleptičkih svojstava, koji nadražuju ili smiruju živčani sustav, poboljšavaju apetit ili probavu te utječu na okus i aromu namirnica u koje su dodani.…